Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Αναστασιάδης προς τρόικα: Δεν βγαίνει το Μνημόνιο, πάρτε το πίσω!

Ριζική αλλαγή των όρων του κυπριακού μνημονίου ζητά ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε επιστολή του προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία αδυνατεί να εκπληρώσει τους υφιστάμενους όρους, καθώς το «κούρεμα» των μεγάλων καταθέσεων σε CPB και Τράπεζα Κύπρου που συνόδευσε την δανειακή συμφωνία των 10 δισ. ευρώ έχει πλήξει την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας πολύ περισσότερο του προβλεπόμενου.




Σύμφωνα με τους Financial Times που είναι σε γνώση της επιστολής, ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση των δυο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας έλαβε χώρα χωρίς προσεκτική προετοιμασία, εξανεμίζοντας το κεφάλαιο κίνησης και καθιστώντας αναγκαία την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίου που στραγγαλίζουν την κυπριακή οικονομία.

«Σας προτρέπω να εξετάσετε όλες τις δυνατότητες για να υπάρξει βιώσιμη προοπτική για την Κύπρο και τον λαό της». Η κίνηση της Λευκωσίας έρχεται στον απόηχο του mea culpa του ΔΝΤ για τις υπεραισιόδοξες παραδοχές του πρώτου Μνημονίου και τις βολές του για τους χειρισμούς της ΕΕ.

Κοινοτικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες «απόρησαν» για την επιστολή και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, δεν αναμένεται όμως να τύχει θετικής υποδοχής. «Κατά βάση ζητά την πλήρη αναστροφή του προγράμματος», είπε, προσθέτοντας ότι για την ανεπαρκή προετοιμασία του bail-in των τραπεζών ευθύνες φέρει και η κυπριακή κυβέρνηση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com