Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Παρασκήνιο και λάθος επιλογές

Ποιος έχασε από το niet των Ρώσων;




Ήταν αναμφίβολα έκπληξη πρώτου μεγέθους η μη κατάθεση προσφοράς από την Gazprom για τη ΔΕΠΑ. Τελικά ποιος έφταιξε; Οι Ρώσοι μάς πούλησαν παραμύθι; Η Κομισιόν έβαλε βέτο; Δώσαμε πολλά και δεν εξασφαλίσαμε τι θα πάρουμε; Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη ασφάλεια τι ακριβώς συνέβη. Μπορεί κάποιο από τα παραπάνω μπορεί και όλα μαζί. Σημασία έχει πως ένας διαγωνισμός που θα μπορούσε να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά δεν εστέφθη από επιτυχία. Καλό θα ήταν να δουν όλοι αρμόδιοι τι πήγε λάθος και να το διορθώσουν, ώστε τα λάθη που έγιναν να μην επαναληφθούν.

Να αλλάξει ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων
Η τρόικα να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν

Μετά τις εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ είναι πασιφανές ότι ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ το 2013 δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ό,τι και να γίνει έσοδα στο Δημόσιο από τη ΔΕΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη αποκρατικοποίηση έχει ξεκινήσει δεν μπορούν να υπάρξουν μέσα στο έτος.
Παρασκήνιο και λάθος επιλογές

Οπότε, απαιτείται να αλλάξει ο στόχος. Η Κομισιόν θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, αφού έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κατέβουν οι Ρώσοι στον διαγωνισμό.

Άρα, το μόνο που τους απομένει τώρα είναι να αλλάξουν τον στόχο. Είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν.

ΕΡΤ, η κορυφή του παγόβουνου
«Απειλούμε» τόσα χρόνια ότι θα κάνουμε απολύσεις

Δεν γνωρίζουμε αν το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν απαίτηση της τρόικας ή έμπνευση του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά ένα είναι σίγουρο. Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο αποτελεί μία κακής ποιότητας σαπουνόπερα. Όταν τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ποτέ δεν το έκανε όμως. Όλο παρατάσεις έπαιρνε. Έφτασε ο κόμπος στο χτένι και πιθανότατα οι τροϊκανοί δήλωσαν ότι «δεν φεύγουμε από την Ελλάδα αν δεν κάνετε απολύσεις». Και βρήκαν την ΕΡΤ ως τη? λύση.

Σωστό ή λάθος, θα το κρίνει η ιστορία. Όμως αυτή η ιστορία με τις απολύσεις έχει καταντήσει αστείο. Ή κάνουμε ή δεν κάνουμε. Ολα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις...

Η ΕΡΤ ήταν η αρχή
Ερχονται νέα «λουκέτα» σε ΔΕΚΟ

Η ΕΡΤ ήταν η αρχή. Η κυβέρνηση ξεκίνησε από το πιο δύσκολο, προκειμένου να εφαρμόσει αυτό το μοντέλο και σε άλλες ΔΕΚΟ, ώστε να υπάρξει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά είναι σίγουρο ότι εφόσον δεν υπάρξει κάποιο «ατύχημα» από την ΕΡΤ στην κυβερνητική συνοχή, τότε μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο έως το τέλος του έτους θα υπάρξουν και άλλα «λουκέτα» στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ωστόσο αυτό είναι σκέψη και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι το μοντέλο θα δουλέψει. Ίδωμεν....

Φέρνει «δώρα» η τρόικα
Ερχεται μία εντυπωσιακή κίνηση...

Πριν φύγει από την Ελλάδα η τρόικα θα φέρει και κάποια δώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί μία εντυπωσιακή κίνηση, μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, ώστε να ανατρέψει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από το κλείσιμο της ΕΡΤ και τους τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή. Αυτό μπορεί να είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι δεν είναι ικανό να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι ίσως υπάρξει και κάτι άλλο, είτε ως απόφαση είτε ως προοπτικής και αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από τη μείωση των φόρων στο πετρέλαιο. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά είναι στο τραπέζι και υπάρχουν ελπίδες να γίνει αποδεκτό από την τρόικα.

Γ. Άσμουσεν
Μέλος της ΕΚΤ

Δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους
Την πεποίθησή του ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους της εξέφρασε ο Γεργκ Άσμουσεν, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Δεν περιμένω κάποια χώρα να χρειαστεί ''κούρεμα'' του χρέους της», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν καταθέτοντας με την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα ενώπιον του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στην Καρλσρούη, το οποίο εξετάζει προσφυγές εναντίον της συνταγματικότητας του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ (ΟΜΤ) και εναντίον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Αν αυτό αποτελεί ευσεβή πόθο ή πραγματικότητα θα φανεί πολύ γρήγορα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com