Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Απειλούνται με έξωση χιλιάδες έμποροι

Τον δρόμο για εξώσεις σε χιλιάδες εμπόρους - ενοικιαστές ανοίγει η επιμονή της τρόικας για την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος που διέπει τις επαγγελματικές μισθώσεις.




Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο γεν. γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός διαφώνησαν πλήρως με τις απαιτήσεις των κορυφαίων εκπροσώπων της τρόικας για την πλήρη άρση του προστατευτισμού των επαγγελματικών μισθώσεων. Στη διάρκεια συνάντησης των δύο πλευρών, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν ανένδοτοι και στην πρώτη συμβιβαστική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς για τις τρέχουσες συμβάσεις και να υπάρξει εξαετής υποχρεωτική διάρκεια, απάντησαν "NO WAY" - "αποκλείεται", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές. Η τρόικα επέμενε σε κατάργηση της υποχρεωτικής διάρκειας των συμβάσεων και για τις τρέχουσες και τις νέες συμβάσεις, ανοίγοντας έτσι το δρόμο ακόμη και για εξώσεις - εξπρες.

Ακόμη και στη νέα συμβιβαστική πρόταση του υπουργείου για τις νέες συμβάσεις να υπάρχει τριετής προστασίας και για τις ισχύουσες να διατηρηθεί το καθεστώς, η τρόικα με δυσκολία απάντησε "θα το σκεφτούμε και θα σας ειδοποιήσουμε με email".

Η συνάντηση των δύο πλευρών είχε διαρκείς ενστάσεις και έντονη κριτική από την πλευρά του υπουργού Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Κομνηνός στο επιχείρημα των εκπροσώπων της τρόικας για την απελευθέρωση των μισθώσεων στα καταστήματα και τα γραφεία πως "θα νοικιαστούν πιο γρήγορα τα ξενοίκιαστα ακίνητα", αντέτειναν πως "τα μαγαζιά είναι ξενοίκιαστα λόγω της ύφεσης και όχι λόγω των διοικητικών εμποδίων, που υποστηρίζετε ότι υπάρχουν".

Κριτική ασκήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, κατά τις πληροφορίες, και για το θέμα της άρσης περιορισμών για να ανέβει η χώρα μας σε υψηλότερες θέσεις της ανταγωνιστικότητας στη σχετική λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας: "Δεν μπορείτε να μας μιλάτε για ανταγωνιστικότητα και από την άλλη πλευρά να εμποδίζετε τη μείωση των φόρων", φέρεται να είπε ο υπουργός επικαλούμενος την ανάγκη κατάργηση του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων.

Κόντρα υπήρχε και για το θέμα της ρευστότητας. Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε τη βοήθεια της τρόικας για την άρση εμποδίων ώστε να μεταφερθούν κοινοτικά κονδύλια από περιφέρεια σε περιφέρεια στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων, όπως το "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον". "Δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε" απάντησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, προφασιζόμενοι κανονισμούς της Ευρ. Ένωσης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com