Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Βενιζέλος: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο διάσωσης

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, βελτιώνοντας τους όρους εξυπηρέτησης του χρέους της και ανακτώντας πρόσβαση στις αγορές το 2014, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να επιβληθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.





Οι επίσημοι δανειστές (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 10-12 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας έως το 2016 με την χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης να ολοκληρώνεται στα μέσα του 2014.

Η Αθήνα ζητά από τους εταίρους την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της εάν επιτύχει όπως όλα φαίνονται πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ένα έτος νωρίτερα από ότι είχε εκτιμηθεί.

«Αντιλαμβανόμαστε πολύ, πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι για κάθε κυβέρνηση να δεχθεί μια ελάφρυνση χρέους... Το αίτημά μας δεν είναι η ελάφρυνση χρέους. Είναι η επιπλέον αναμόρφωση (reprofiling) χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, χωρίς επιπλέον κόστος για τους θεσμικούς μας εταίρους», υποστηρίζει στη συνέντευξή στο Reuters, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επισημαίνει παράλληλα ότι η ελάφρυνση θα μπορούσε να αφορά σε μείωση των υφισταμένων επιτοκίων και επέκταση της λήξης των ομολόγων.

«Ο στόχος μας δεν είναι να μεταμορφώσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής σε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα αλλά να το εφαρμόσουμε με ένα πιο έξυπνο τρόπο», προσθέτει.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την χώρα αυτό το διάστημα είναι μια κοινωνική έκρηξη εάν υπάρξουν νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.

«Δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν είναι δυνατό να επιβάλουμε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», είπε. Οι επικεφαλής της τρόικας των δανειστών πραγματοποιούν στην Αθήνα τακτικό έλεγχο προόδου του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και θα συναντώνται με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που εξετάζονται είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015-16 ύψους έως και 4,5 δισ. ευρώ για την οποία θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com