Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Πλεόνασμα 1% στο ισοζύγιο πληρωμών «βλέπει» η Alpha Bank

Πλεόνασμα άνω του 1% του ΑΕΠ αναμένεται να καταγράψει φέτος το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, εκτιμά η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Alpha Bank υποστηρίζοντας πως «η χώρα εισέρχεται πλέον με το σπαθί της στη χορεία των πλεονασματικών οικονομιών».




Θεωρεί δε πως η συνέχιση της πολιτικής των πρωτογενών πλεονασμάτων και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας σηματοδοτούν τη διατήρηση πλεονασματικού χαρακτήρα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τα επόμενα χρόνια. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως σε κάποιες περιόδους, δεν θα επανεμφανιστεί έλλειμμα, που σύμφωνα όμως με την Alpha Bank θα οφείλεται στην εισροή επιχειρηματικών κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην εγχώρια οικονομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Alpha Bank, οι θυσίες των τελευταίων ετών δεν πήγαν χαμένες. Μειώθηκαν τα ελλείμματα, εκλογικεύθηκε η λειτουργία της οικονομίας και βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα με αύξηση των εξαγωγών αγαθών και των εγχωρίως παραγόμενων υπηρεσιών. Ειδικότερα:

1. Η εξέλιξη των τουριστικών εσόδων έως τώρα, δείχνει πως με αυτές τις τάσεις η αύξηση των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό αναμένεται να υπερβεί τα 750 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, που θα συνεπάγεται άμεση θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο κατά περισσότερες από 1,4 ποσοστιαίες μονάδες.

2. Ενδεικτική της βελτίωσης είναι η μείωση του εμπορικού ελλείμματος στα 11,4 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013 από περίπου 20 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2010. Επίσης το εμπορικό έλλειμμα, πλην καυσίμων και πλοίων μειώθηκε στα 5,26 δισ. ευρώ από 11,34 δισ. στο οκτάμηνο του 2010, καταγράφοντας πτώση 53,6% στην τριετία 2010 ? 2013. Αυτό δε, συνέβη με αύξηση των εξαγωγών προϊόντων, χωρίς καύσιμα και πλοία κατά 30,6% στην περίοδο της μεγάλης κρίσης 2010 ? 2013 και μάλιστα στην ίδια περίοδο που οι εισαγωγές μειώνονταν κατά 21,2%.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com