Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μεγάλη διαφθορά στην ανάθεση υπηρεσιών στο ΕΣΥ

Διαγωνισμοί με φωτογραφικές διατάξεις, απευθείας αναθέσεις, υπερτιμολογήσεις και παράτυπες συμβάσεις καθώς «η εντολή έρχεται... άνωθεν», αποτελούν «ρουτίνα» στο ΕΣΥ για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης.





Οι επιτήδειοι μάλιστα «εφευρίσκουν» κάθε φορά διαφορετικές πρακτικές για τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος, ενώ υπάλληλοι που αναφέρουν έκνομες συμπεριφορές στους ανωτέρους... μετακινούνται!

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτη -για τις υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και εστίασης (Outsourcing) στο ΕΣΥ- που εκπόνησε η κ. Γ. Οικονομοπούλου, υποψήφια MSc Πολιτικής Υγείας και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας, τέως Προϊσταμένη Οικονομικού Τμήματος, ΓΝΑ «Η Ελπίς». Σύμφωνα με την κ. Οικονομοπούλου, η πολιτική επιλογή των outsourcing υπηρεσιών είχε στόχο την εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος, κυρίως από το μισθοδοτικό κόστος. «Σήμερα, όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι η ένταξη αυτής της επιλογής στο δημόσιο χώρο έγινε χωρίς προγραμματισμό και προκαθορισμένους -από σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο- κανόνες ανάθεσης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη νέων μεθόδων διακίνησης «μαύρου» χρήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τη μελέτη:

Στους τομείς της Καθαριότητας, της Φύλαξης και της Εστίασης, οι παραβατικές πρακτικές εντοπίζονται σε εικονικές συμβάσεις, αναιτιολόγητες επεκτάσεις αυτών και απ' ευθείας αναθέσεις. Μεταξύ άλλων, στη μελέτη αναφέρεται η περίπτωση αναδόχου καθαριότητας που έκανε χρήση των ειδικών -και πολύ ακριβότερων- κόκκινων σάκων, τους οποίους αγόραζε το νοσοκομείο για τη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων, σε κάδους κοινών απορριμμάτων. Στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου συμπεριλαμβανόταν η αγορά και η τοποθέτηση των κοινών σάκων (μαύρου χρώματος). Η συμπεριφορά αυτή του αναδόχου εντοπίσθηκε από υπάλληλο που ουδεμία σχέση είχε με τις επιτροπές ελέγχου της διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων ή της καθαριότητας.

Η αναφορά του στο κατάλληλο πρόσωπο οδήγησε στη διερεύνηση των ποσοτήτων απενεργοποίησης μολυσματικών αποβλήτων και διαπιστώθηκε ότι τους τελευταίους μήνες είχαν διπλασιασθεί τα μολυσματικά απόβλητα και, φυσικά, το κόστος απενεργοποίησης. Οι υπάλληλοι που επισήμαναν αυτή την έκνομη συμπεριφορά στους ανωτέρους... μετακινήθηκαν!

Στον τομέα των τεχνικών έργων, πάγια τακτική αποτελεί η διάσπαση εργολαβιών (κατάτμηση δαπάνης) για την απ΄ ευθείας ανάθεση σε ποσά έως 15.000 ευρώ, με παράκαμψη της δημόσιας διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς και η εικονική Συλλογή Προσφορών σε πρόχειρους διαγωνισμούς έως του ποσού των 45.000 ή 60.000 ευρώ κατά περίπτωση. Μία πρακτική που διαπιστώνεται σε όλα τα είδη προμηθειών και όχι μόνο των τεχνικών έργων, ενώ πολλές φορές οι προσφορές εμφανίζουν: την ίδια γραμματοσειρά και ετικέτα, ή τον ίδιο φάκελο, ή πρωτοκολλούνται η μία μετά την άλλη, σε διαδοχικά πρωτόκολλα. Κάποτε τα παραπάνω συμβαίνουν και σωρευτικά και κανείς από την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού δεν προσέχει αυτές τις... λεπτομέρειες.

Ελένη Πετροπούλου

[Σύγκρουση Αδωνι με τους κλινικάρχες]

«Τελεσίγραφο» προς τις ιδιωτικές κλινικές να ανακαλέσουν την επίσχεση εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ, απέστειλε χθες ο Αδ. Γεωργιάδης.

Χαρακτήρισε την κινητοποίησή τους παράνομη και προειδοποίησε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα επανεξετάσει τη στάση του. «Θέλω με ψυχραιμία να καλέσω τις ιδιωτικές κλινικές να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση, η οποία δημιουργεί πρόβλημα στους ασφαλισμένους μας και είναι παράνομη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Εν τω μεταξύ, διακόπτονται οι συμβάσεις 59 ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ για 4 μήνες καθώς εντοπίστηκαν να κάνουν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.





 
website counter
friend finderplentyoffish.com