Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Φθηνότερα έως 82% τα φάρμακα

Μειώσεις έως και 82% στα φάρμακα περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών που εξέδωσε ο ΕΟΦ την προηγούμενη εβδομάδα.




Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το δελτίο τιμών θα ενσωματωθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ώστε να «περάσει» στα ράφια των φαρμακείων.

Οπως προκύπτει από την πρώτη επεξεργασία του δελτίου τιμών -περίπου 8.000 κωδικών φαρμάκων- που πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Δαγρές, αύξηση τιμής δεν έλαβε κανένα φάρμακο, ενώ σχεδόν ένα στα δέκα διατήρησαν την τιμής τους. Για τα υπόλοιπα, ένα στα δύο παρουσιάζουν μείωση τιμής από 1% έως και 10%. Ποσοστό μείωσης από 40% και άνω παρουσιάζουν μόλις είκοσι φάρμακα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση φαρμάκου που χορηγείται σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική και το οποίο από 241,4 ευρώ «πέφτει» στα 43,92 ευρώ!

Αλλά και φάρμακο που χορηγείται όταν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου, η τιμή του μειώθηκε στο 1,96 ευρώ από 7,63 (ποσοστό μείωσης 74%). Σε 100 φάρμακα, η τιμή τους μειώθηκε από 20% έως 50%. Για περίπου 2.500 κωδικούς η μείωση τιμής κυμαίνεται από 15% έως και 20%. Το νέο δελτίο τιμών βασίστηκε στον νέο τρόπο τιμολόγησης, που προβλέπει ότι οι τιμές των φαρμάκων που έχει λήξη η πατέντα τους μειώνονται τουλάχιστον στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία, ενώ οι τιμές των γενόσημων «πέφτουν» στο 65% (από 80% που είναι μέχρι σήμερα) της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com