Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ρέγκλινγκ: Τα χειρότερα πέρασαν για τους Ελληνες

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να κάνει περαιτέρω περικοπές εκφράζει ο επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.



O κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για την επιμήκυνση ή όχι του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα θα ξεκινήσεων στα μέσα της χρονιάς, στο τέλος δηλαδή του ευρωπαϊκού μέρους του προγράμματος και το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων θα εξαρτηθεί από την επόμενη αξιολόγηση.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω περικοπές στην Ελλάδα. Η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης έχει κάνει τον κύκλο της, καθώς οι υπερβολικές αυξήσεις στο μοναδιαίο κόστος εργασίας και στους μισθούς που είδαμε ως το 2008 σε σχέση με την παραγωγικότητα έχουν διορθωθεί», αναφέρει στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης και προσθέτει πως «έχουν περάσει τα χειρότερα όσον αφορά το βάρος της προσαρμογής... Φυσικά όταν μιλά κανείς με τον μέσο Έλληνα δεν το βλέπει έτσι. Αλλά ως οικονομολόγοι, βλέπουμε τα στοιχεία και διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει γίνει και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται. Πρέπει όμως να συνεχίσουν στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών».

Το μόνο που μένει, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότατα επιπρόσθετη οικονομική στήριξη, η οποία ωστόσο θα είναι πολύ μικρότερη από τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης.
Ερωτηθείς σχετικά με τις καθυστερήσεις στην αξιόγηση των προγραμμάτων, ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι η επόμενη αξιολόγηση «θα πρέπει να ολοκληρωθεί εν τέλει καθώς διαφορετικά δεν θα γίνει εκροή χρημάτων και θα υπάρξουν προβλήματα. Ξέρω ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση αρκετές φορές αλλά αναμένεται πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα», προσθέτοντας ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει εμπόδια περισσότερο στην Ελλάδα παρά σε άλλες χώρες.
Η ακραία λιτότητα διαρκείας ήταν αναγκαία, επισήμανε ο επικεφαλής του ESM, υπερασπιζόμενος τα προγράμματα διάσωσης που εφάρμοσε η ευρωζώνη, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μία ακραία περίπτωση:
«Χρειάζονται και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα. Η Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν προβλήματα με τις τράπεζες. Η Ελλάδα δεν είχε τραπεζικό πρόβλημα, ούτε η Πορτογαλία. Η Ελλάδα είχε κυρίως δημοσιονομικό πρόβλημα», κατέληξε.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com