Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Βρούτσης: «Δεν διαγράφεται κανείς από τους πίνακες ανεργίας»

«Η ανεργία είναι παγκόσμιο πρόβλημα», τόνισε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Γιάννης Βρούτσης.




Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα τρία νέα προγράμματα για 440.000 ανέργους και ανασφάλιστους λέγοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Κοστολογούνται σε 1,5 δισ. ευρώ», είπε συμπληρώνοντας ότι «η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν είναι ότι έχουμε γνώση και εμπειρία. Γνωρίζουμε που θέλουμε να πάμε και δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας διαχειρίζεται 1,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-2015. «Αυτά τα χρήματα θα προωθηθούν στην αγορά. Ένα μεγάλο ποσό αφορά τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε τονίζοντας «Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε οικογένειες και μακροχρόνια ανέργους να μπουν στην παραγωγή αλλά και στις επιχειρήσεις να διατηρηθούν στην αγορά».

Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ανακύκλωση των εργαζομένων, δηλαδή να απολύει μια επιχείρηση τον παλαιότερο και να προσλαμβάνει το νεότερο. «Πέρυσι υπέγραψα ένα πρόγραμμα για 45.000 θέσεις σε νέους μέχρι 29 ετών. Υπήρχε τάση να γίνει ανακύκλωση στην αγορά. Για παράδειγμα, αυτό το φεύγει ο ακριβότερος και έρχεται ο φθηνότερος. Υπήρξε απαγορευτική ρήτρα και αυτό λειτούργησε. Το πρόγραμμα απορροφήθηκε με νέες προσλήψεις», σημείωσε.

Και τόνισε: «Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε την επιχείρηση να κρατήσει τους εργαζομένους. Αν τους επιλέξει, εμείς χρηματοδοτούμε την επιχείρηση καλύπτοντας το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών».

Πάντως, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά το πέρας του προγράμματος, κανείς δεν διαγράφεται από τους πίνακες ανεργίας. «Δεν διαγράφεται κανείς με εξαίρεση αν αυτός ο νέος μπει επίσημα στην επιχείρηση», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι το πρόβλημα της ανεργίας των νέων δεν είναι καινούργιο. Και τόνισε: «Δεν πρέπει να παίζουμε με την ανεργία. Η προσέγγιση της κυβέρνησης για το θέμα και η ΝΔ είχαμε διαχρονικά μία συγκεκριμένη κατεύθυνση: να δώσουμε διέξοδο και να υπάρχει ελπίδα. Η ανεργία ακούει στο όνομα ανάπτυξη».

Σχολίασε και τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας λέγοντας ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν προσληφθεί 45.000 πολίτες, στους οποίους θα δοθούν περίπου 3.500 ευρώ. «Αυτό το πρόγραμμα αφορά δημόσιους τομείς. Μέσα στο 2014 και 2015 θα απορροφηθούν 90.000 άτομα», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε πάντως ότι είναι διαφορετικά τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με αυτά της ΕΡΓΑΝΗΣ, γιατί τα πρώτα λειτουργούν με δείγμα ενώ στα δεύτερα παρουσιάζεται ακρίβεια. «Η χρονική απόσταση των δύο προγραμμάτων είναι περίπου 2 με 3 μέρες. Η ΕΛΣΤΑΤ κάνει δείγμα και η ΕΡΓΑΝΗ μετρά ακριβώς», ανέφερε.

Και τόνισε: «το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε επιχειρήσεις και να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα», ξεκαθαρίζοντας ότι «Ένα ανώτατο συμβούλιο εργασίας θα αποφασίζει πότε μια επιχείρηση μπορεί να κάνει ομαδικές απολύσεις».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com