Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Πρόσκληση για επενδύσεις στην εξόρυξη πετρελαίου

Κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος «βλέπουν» οι ειδικοί, καθώς από την προκαταρκτική αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε η νορβηγική PGS προκύπτουν «ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές, με σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες σε γειτονικές χώρες, στη ΝΑ Ιταλία και την Αλβανία».





Τη σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, με την ευκαιρία της λειτουργίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος της βάσης με τα πλήρως επεξεργασμένα σεισμικά δεδομένα που αποκτήθηκαν στον θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδος και νοτίως της Κρήτης από τη νορβηγική εταιρεία PGS. Ο υπουργός απηύθυνε ήδη πρόσκληση για επενδύσεις στον τομέα υδρογονανθράκων, ενώ ενδεχομένως και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για έρευνες στα πρώτα θαλάσσια «οικόπεδα».

Για τα ευρήματα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ο υπουργός δεν έδωσε στοιχεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για να υπάρξει εικόνα απαιτείται να ολοκληρωθεί η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, αφού η περιοχή δεν παρουσιάζει γεωλογική συνέχεια με άλλες περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί υδρογονάνθρακες. Η απόσταση με τα κοιτάσματα της Αιγύπτου είναι αρκετά μεγάλη για να επιτρέψει τέτοιους συσχετισμούς.
Πρόσκληση για επενδύσεις στην εξόρυξη πετρελαίου

Το στοιχεία από το data room του ΥΠΕΚΑ με τον τίτλο «Greece MegaProject» θα είναι διαθέσιμα προς τις πετρελαϊκές εταιρείες τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχες βάσεις δεδομένων θα λειτουργήσουν στο Λονδίνο, το Χιούστον και το Οσλο. Το «Greece MegaProject» περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χλμ. επανεπεξεργασμένες υφιστάμενες γραμμές και 9.000 χλμ. πρόσθετες γραμμές, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.

Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η ερμηνεία των στοιχείων αυτών, από την οποία θα αναδειχθούν οι πιο ελκυστικές περιοχές από άποψη πετρελαϊκού δυναμικού, όπως δήλωσε ο υπουργός. «Με πλήρη υπευθυνότητα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προχωρούμε σε όλα τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε. Μάλιστα, χθες το πρωί, ο κ. Γ. Μανιάτης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της PGS και του γαλλικού οίκου BEICIP, θυγατρικός οργανισμός του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων, προκειμένου να συζητήσουν την προετοιμασία του νέου γύρου παραχωρήσεων για τα «θαλάσσια οικόπεδα» που θα προκύψουν. Κύκλοι του υπουργείου δηλώνουν ότι οι διαγωνισμοί θα γίνουν μέσα στο 2014, δεν αποκλείεται και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Επιστολές
Ο υπουργός έχει στείλει ήδη επιστολές και ενημερωτικό υλικό προς τους πρέσβεις ξένων χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα και επίσημη πρόσκληση για τη θεσμική συνδρομή τους στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας μας.

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η επίσημη προώθηση των προοπτικών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στη διεθνή αγορά, με συμμετοχή αντιπροσωπείας του ΥΠΕΚΑ στο παγκόσμιο πετρελαϊκό συνέδριο στο Χιούστον του Τέξας, «ΝΑΡΕ 2014», στις 4-7 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα θα συμμετέχει με ειδικό περίπτερο και ομιλητές.

Το ΝΑΡΕ είναι παγκόσμιας εμβέλειας πετρελαϊκό συνέδριο που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Το παρακολουθούν χιλιάδες εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών και αποτελεί το πιο επίσημο βήμα για την παρουσίαση δραστηριοτήτων στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τις επενδυτικές δυνατότητες και τις επαφές με κορυφαία στελέχη και εμπειρογνώμονες του πετρελαϊκού τομέα.

Ακολουθεί στις 11-13 Μαρτίου η παρουσίαση στο συνέδριο APPEX Global 2014, που διοργανώνει στο Λονδίνο η ΑΑΡG, η ένωση των Αμερικανών γεωλόγων. Ομάδα ειδικών του υπουργείου, εξάλλου, έχει πραγματοποιήσει ήδη επαφές με εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών που επισκέπτονται τη χώρα, ενώ το 2013 έγιναν οι πρώτες παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια στη Βαρκελώνη και την Αθήνα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com