Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Τριπλάσια στεγαστικά δάνεια φέτος από τις τράπεζες και μείωση επιτοκίου

Αισιόδοξες ότι το 2014 θα τριπλασιαστούν οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων εμφανίζονται οι διοικήσεις των τραπεζών.




Ο στόχος είναι να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια ύψους 650 με 700 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με πέρυσι που οι συνολικές χορηγήσεις για στέγη μετά βίας άγγιξαν τα 200 εκατ. ευρώ.

«Πάμε να δημιουργήσουμε ξανά την αγορά στεγαστικής πίστης, αλλά και να στηρίξουμε την κτηματαγορά» αναφέρουν οι επικεφαλής των χορηγήσεων λιανικής, σημειώνοντας παράλληλα πως έχουν στόχο να προχωρήσουν και σε μείωση του περιθωρίου (spread) κατά 0,5 της μονάδας, ώστε το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 3,5% (από 4% τώρα).

Ωστόσο διευκρινίζουν πως τα κριτήρια για να δανειοδοτηθεί κάποιος είναι ιδιαίτερα αυστηρά καθώς:

Θα πρέπει η ίδια συμμετοχή του να καλύπτει το 20% με 40% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Το ύψος της συμμετοχής έχει να κάνει και με το πώς διαμορφώνονται οι αντικειμενικές τιμές σε σχέση με τις εμπορικές. Για παράδειγμα σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες είναι χαμηλές σε σχέση με τις εμπορικές, η τράπεζα για να χορηγήσει δάνειο θα ζητά από τον δανειολήπτη να εισφέρει το 40% της εμπορικής τιμής. Ενώ στις περιοχές που οι αντικειμενικές διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις εμπορικές η ίδια συμμετοχή θα περιορίζεται στο 20% της τιμής αγοράς. Επίσης αναφέρουν πως απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου είναι οι συνολικές υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες να μην υπερβαίνουν το 30% του μηνιαίου εισοδήματός του.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com