Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΕΚΤΙΜΗΣΗ JPMorgan: Στο 70% οι πιθανότητες για εκλογές το 2014

Η πιθανότητα να διενεργηθούν εκλογές στην Ελλάδα πριν το πρώτο τρίμηνο του 2015 αγγίζει το 70% εκτιμά σε έκθεση της η JP Morgan, η οποία βλέπει ως πιο βασικό σενάριο να στηθούν κάλπες στο τέλος του τρίτου τριμήνου ή στις αρχές του τέταρτου τριμήνου του 2014.




Αναλυτικά, η JP Morgan αναφέρει ότι μετά τις δίπλές εκλογές του 2012, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραμείνει στην εξουσία περισσότερο από ότι προέβλεπε η πλειοψηφία των αναλυτών. Στο διάστημα αυτό έχει προσφέρει ένα σχετικά σταθερό πολιτικό περιβάλλον, δημιουργώντας περιθώριο για την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής κρίσης και την δημιουργία των θεμελίων για την ανάκαμψη. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια ότι η περίοδος της σχετικής σταθερότητας πλησιάζει στο τέλος της, προειδοποιεί η JP Morgan.

Ο διεθνής οίκος, υποστηρίζει ότι ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθούν τελικά οι εκλογές το 2014, το ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό. Η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο, με την προσοχή να στρέφεται μακριά από την εφαρμογή του μνημονίου.

Σύμφωνα με την JP Morgan ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τις εκλογές, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ωστόσο, διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να μετριάζει τις θέσεις του σε μια σειρά από ζητήματα, ανοίγοντας τη δυνατότητα συμβιβασμού με τους δανειστές.
Εξασθένιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα, σηματοδοτεί και το τέλος της πιο κρίσιμης φάσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει πλήγμα στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης και στην δικαιολόγηση των σχεδίων της για την οικονομία. Την ίδια στιγμή, επιταχύνεται η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές να αναζητούν άλλες επιλογές σε μια ευρύτερη συμμαχία. Η JP Morgan επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πολύ ισχνή πλειοψηφία και είναι μεγάλος ο πειρασμός να δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ η ευκαιρία να κάνει την διαπραγμάτευση. Νέα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος ή μια απόρριψη μέτρων από το ΣτΕ μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες παραιτήσεις βουλευτών, εκτιμά ο διεθνής οίκος.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com