Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

100 ευρώ πρόστιμο για εκπρόθεσμες συγκεντρωτικές καταστάσεις

Πρόστιμο 100 ευρώ θα επιβάλλεται στους φορολογουμένους που υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές πελατών - προμηθευτών.




Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη ορίζεται ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ στους φορολογουμένους που δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις περιοδικές συγκεντρωτικές καταστάσεις με τα στοιχεία των συναλλαγών που έχουν με τους πελάτες και προμηθευτές τους.

Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο για τις παραβάσεις εκπρόθεσμης υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων, ανεξάρτητα από την περίοδο την οποία αφορούν, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για καταστάσεις πληροφορικού χαρακτήρα, από τις οποίες δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου.

Μηνιαία υποβολή
Σημειώνεται ότι από φέτος είναι υποχρεωτική η μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, αν και το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να κάνει ένα βήμα πίσω για να διευκολύνει τους επιτηδευματίες. Ειδικότερα εξετάζει να εφαρμόσει ηπιότερα το μέτρο και προσανατολίζεται σε τριμηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, από μηνιαία, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει.

Υπενθυμίζεται ότι μηδενικές καταστάσεις δεν υποβάλλονται. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση δεν έχει πραγματοποιήσει καμία συναλλαγή κατά τη διάρκεια μιας μηνιαίας περιόδου, δεν υποχρεούται να υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com