Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Κλείνει» ο στόχος για 15.000 απολύσεις μέσα στο 2014

Με αέρα αισιοδοξίας προσέρχεται αυτή τη φορά στο ραντεβού με την τρόικα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς όπως εκτιμά το επιτελείο της Βασ. Σοφίας οι βασικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί αναφορικά με τις απαιτούμενες απολύσεις και διαθεσιμότητες έχουν στο μεγαλύτερο βαθμό καλυφθεί.





Ήδη, κύκλοι του υπουργείου διαβεβαίωναν πως μέχρι στιγμής έχουν εξευρεθεί οι περισσότεροι από τους 4.000 προς απόλυση υπαλλήλους του 2013, ενώ σε κάθε περίπτωση ο συνολικός τελικός στόχος των 15.000 μέχρι το τέλος του 2014 θα επιτευχθεί πλήρως.

Ειδικότερα, η μνημονιακή δέσμευση των απολύσεων για το 2013 καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τους 2.500 της ΕΡΤ, περίπου 700 υπαλλήλους που τίθενται εκτός Δημοσίου για λόγους υγείας και άλλους 300 μετά από οριστική παύση από τα πειθαρχικά συμβούλια και λόγω πλαστών δικαιολογητικών. Οι επιπλέον 11.000 απολύσεις του 2014, βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου, θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο από όσους απομακρυνθούν μετά τη διαδικασία αξιολόγησης (κυρίως στα ΝΠΙΔ των δήμων), από διαθέσιμους που δεν θα καταφέρουν να μετακινηθούν (όπως θα συμβεί με το μεγαλύτερο μέρος των 2.400 σχολικών φυλάκων) αλλά και από συμβασιούχους των οποίων απορρίπτονται οι προσωρινές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία παρέμεναν στις θέσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα μετά την κάλυψη του πρώτου κύματος των 12.500, το δεύτερο αναμένεται να προέλθει από τον ΕΟΠΥΥ (περίπου 8.000), αλλά και από τις διαδικασίες μετακινήσεων στους δήμους. Πάντως, με δεδομένη τη «χλιαρή» ανταπόκριση που αναμένεται να έχει η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα, το βάρος θα πέσει όπως είναι φυσικό στις αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού κατόπιν της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι το πλεονάζον προσωπικό των ΝΠΔΔ των δήμων -σε αντίθεση με εκείνο των ΝΠΙΔ των ΟΤΑ που κλείνουν- θα μετακινηθεί σε άλλους φορείς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αξιολόγηση στους ΟΤΑ, αλλά και τους εποπτευόμενους φορείς τους, εξακολουθεί να κινείται με αργούς ρυθμούς. Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με τα οποία μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η απογραφή μόνο στο 60% των ΝΠΙΔ των δήμων, τα οποία ανέρχονται σε 751.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com