Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΔΝΤ: Πάνω από 1,8 δισ. η επόμενη δόση προς την Ελλάδα

Η επόμενη δόση του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό των 1,8 δισ. που προβλέπεται, αφού το Ταμείο αναμένεται να κάνει «αναπρογραμματισμό των εκταμιεύσεων», που λογικά «παρακρατήθηκαν» λόγω του γεγονότος ότι η πέμπτη επιθεώρηση κράτησε 9 σχεδόν μήνες, κάτι που δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της 6ης και της 7ης επιθεώρησης.




Όταν ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπιλ Μέρι, ρωτήθηκε εάν η χώρα μας θα λάβει μια δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ ή περισσότερες, αυτός απάντησε ότι αποφασίστηκε να γίνει ο «αναπρογραμματισμός». Είπε σχετικά: «Δεν μπορώ να δηλώσω ποιά θα είναι ακριβώς η δόση. Μπορώ να υποθέσω ότι θα είναι μεγαλύτερη».

Ο κ. Μέρι αποκάλυψε ότι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για την εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί το Μάιο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» γίνονται ακόμα προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Λόγω του γεγονότος ότι ο επικεφαλής της Αποστολής Πολ Τομσεν ασχολείται και με την Ουκρανία, και λόγω της συνόδου του ΔΝΤ, στις 12 και 13 Απριλίου, ίσως δεν ολοκληρώσει η συγγραφή της έκθεσης, που απαιτείται για να συνεδριάσει το Δ.Σ.

Ο κ. Τόμσεν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες και την ενημέρωση για το Ελληνικό Πρόγραμμα, και σύμφωνα με πληροφορίες σε γενικές γραμμές δείχνει να πιστεύει ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση «κάνει την προσπάθεια», αν και σε μερικούς τομείς υστερεί στο θέμα της υλοποίησης.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης αν η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση του «Ελληνικού Προγράμματος», ώστε να καλύπτεια το 12μηνο που απαιτεί το Κατατστατικό του ΔΝΤ. Ο κ. Μάρι απάντησε ότι για να εγκριθεί η δόση από το Δ.Σ. πρέπει να δοθούν όλες οι απαραίτητες διαβεβαίωσεις. Σϋμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τόμσεν είναι βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι θα πράξουν το καθήκον τους.

Απαντώντας σε ερώτημα που αφορούσε το πρωτογενές πλεόνασμα, αναφέρθηκε στην παράγραφο της κοινής δήλωσης της 19ης Μαρτίου, μετά το πέρας της επιθεώρησης. Τόνισε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας «ακολουθούν πορεία επίτευξης των στόχων» του Ελληνικού Προγράμματος. Οπως είπε από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις φαίνεται ότι ο στόχος της Αθήνας για πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε.

Ο κ. Μέρι είπε επίσης ότι το Ταμείο υποστηρίζει τη διαδικασία των stress test για τις τράπεζες και άφησε να εννοηθεί ότι δεν διεκδικεί «ειδικό ρόλο» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com