Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Σαρωτικές ανατροπές σε πολλούς κλάδους της αγοράς

Νέο τοπίο στην αγορά με σαρωτικές ανατροπές στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, του τουρισμού, της μεταποίησης των τροφίμων και των δομικών υλικών διαμορφώνεται με τις διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης στο πολυνομοσχέδιο.




Σκοπός των αλλαγών είναι η αποκλιμάκωση των τιμών και η ενίσχυση του ανταγωνισμού. Από τις κυριότερες που ξεχωρίζουν είναι στο γάλα, όπου δημιουργούνται τρεις κατηγορίες. Το παστεριωμένο γάλα, το γάλα ημέρας και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας. Καταργείται ο καθορισμός της διάρκειας ζωής όπως και η νομική πρόβλεψη για τη χρήση του όρου φρέσκου.

Αλλαγές έρχονται στα φάρμακα και τα φαρμακεία. Στα φαρμακεία αίρονται εμπόδια για την ίδρυσή τους και από μη φαρμακοποιούς, ενώ καταργούνται τα περιθώρια κέρδους των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Διατηρούνται, όμως, οι σημερινές ανώτατες τιμές πώλησης.

Αλλαγές έρχονται και στο ψωμί, με τα αρτοποιεία να πωλούν τον άρτο και τα αρτοσκευάσματα με το κιλό.

Τέλος, αλλαγές έρχονται και στην ενιαία τιμή του βιβλίου. Εξαιρούνται τα λογοτεχνικά, για τα οποία διατηρείται το ισχύον καθεστώς στις πρώτες εκδόσεις και μέχρι δύο χρόνια.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανοίγει επίσης ο δρόμος για την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας, καθώς προβλέπει για έναν χρόνο σε τουλάχιστον τρεις τουριστικές περιοχές τη λειτουργία όλων των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Εμπόδια και περιορισμοί αίρονται και στο καθεστώς των τουριστικών επενδύσεων όπως και των μεταφορών.

Δυνατότητα εκπτώσεων δίνεται και στα καταστήματα stock outlet.

Φωτοβολταϊκά
Εξαιρέσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά από το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών και ευνοϊκότερη μεταχείριση για τα αγροτικά Φ/Β σε σχέση με το αρχικό «new deal» προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Στα επαγγελματικά Φ/Β, όμως, η εσωτερική ανακατανομή στο ψαλίδισμα των τιμών επιφέρει αύξηση της μεσοσταθμικής μείωσης, από το 30,3% που ήταν βάσει του αρχικού σχεδίου σε πάνω από 33% σύμφωνα με φορείς του κλάδου, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Εξάλλου, χθες, έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος συγκεντρώθηκαν αγρότες που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα.

Οι ρυθμίσεις, που έχουν συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, στοχεύουν στην εξάλειψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ -ενός ελλείμματος που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ- ως το τέλος του 2014, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση.

Τροποποιήσεις επέρχονται στις εγγυημένες τιμές και άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ. Εάν το «κούρεμα» δεν αρκεί για να μηδενιστεί το έλλειμμα, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους υπέρ ΑΠΕ, που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς ρεύματος.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com