Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ηλεκτρονικά φαρμακεία αποκλειστικά από φαρμακοποιούς

Ηλεκτρονικά φαρμακεία αποκλειστικά από φαρμακοποιούς για την πώληση μόνο παραφαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.




Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, «οι αδειούχοι φαρμακοποιοί, που λειτουργούν φαρμακεία, απαγορεύεται αυστηρώς να διαθέτουν δια του διαδικτύου φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, συνταγογραφούμενα ή μη».

Στους παραβάτες φαρμακοποιούς επιβάλλονται αυστηρές χρηματικές κυρώσεις έως και 200.000 ευρώ, ενώ δημιουργείται και Φορέας Πιστοποίησης αρμόδιος για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων στο διαδίκτυο.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/Ε.Ε., της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών-μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση -ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις». Το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και άμεσα θα προωθηθεί στη Βουλή. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «ο Φορέας Πιστοποίησης θα διαθέτει βάση δεδομένων και θα είναι σε θέση να διευκολύνει το ελεγκτικό έργο και να συμβάλει στη διασφάλιση των κανόνων διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων και στο δημόσιο συμφέρον».

Σε έλεγχο
Πιο αναλυτικά, στο άρθρο 27 αναφέρεται ότι «η λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων στο διαδίκτυο επιτρέπεται μόνο σε φαρμακοποιούς με άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου». Διευκρινίζεται δε, ότι τα ηλεκτρονικά φαρμακεία υπόκεινται σε έλεγχο και πιστοποίηση από τον Φορέα Πιστοποίησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας καθορίζονται οι όροι, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις πιστοποίησης, τα όργανα και η μέθοδος πιστοποίησης κ.ά. Ο Φορέας Πιστοποίησης θα είναι αρμόδιος να θέτει τους κανόνες και τους περιορισμούς στη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων στο διαδίκτυο, καθώς και να παραπέμπει πειθαρχικά τους παραβάτες, ώστε να διαφυλάσσεται το δημόσιο συμφέρον, η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών.

Στο ίδιο άρθρο διευκρινίζεται ότι «οι αδειούχοι φαρμακοποιοί, που λειτουργούν φαρμακεία απαγορεύεται αυστηρώς να διαθέτουν διά του διαδικτύου φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, συνταγογραφούμενα ή μη».

Στους παραβάτες φαρμακοποιούς επιβάλλονται -σωρευτικά- οι κυρώσεις του Ποινικού Κώδικα με χρηματικό πρόστιμο από 500 - 5.000 ευρώ, ενώ όποιος, χωρίς να έχει τα από τον νόμο προβλεπόμενα προσόντα και τη σχετική αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές, πωλεί δια του διαδικτύου φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, αντιποιούμενος έργο φαρμακοποιού, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 30.000 έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από 50.000 έως 200.000.

Το άρθρο 29 αφορά στα Πειθαρχικά Συμβούλια των Φαρμακευτικών Συλλόγων που λειτουργούν στην έδρα κάθε περιφέρειας της χώρας και συγκροτούνται: από τον πρόεδρο του εκάστοτε Φαρμακευτικού Συλλόγου, ως προέδρου, από έναν εκπρόσωπο της αρμόδιας Περιφέρειας (ΠΕ κατηγορίας) οριζομένου με απόφαση του Περιφερειάρχη, από τρία μέλη-φαρμακοποιούς, που θα προέρχονται από τους λειτουργούντες στην Περιφέρεια Φαρμακευτικούς Συλλόγους. Ειδικά, στην Περιφέρεια Αττικής συγκροτούνται δύο Πειθαρχικά Συμβούλια, Αττικής και Πειραιά. Σημειώνεται, ότι τα Πειθαρχικά Συμβούλια που λειτουργούν σήμερα, καταργούνται και διεξάγονται νέες αρχαιρεσίες, εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, για την ανάδειξη των νέων εκπροσώπων αυτών στα Πειθαρχικά συμβούλια των Περιφερειών της χώρας. Οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις στα καταργούμενα Πειθαρχικά Συμβούλια διαβιβάζονται αρμοδίως στα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com