Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ελεύθερη η κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων

Aπελευθερώνεται πλήρως η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων σε τρεις τουλάχιστον περιοχές της χώρας προκειμένου να δοκιμαστεί το μέτρο.




Aυτό προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου. Oι περιοχές θα καθοριστούν μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς H ρύθμιση προχωρεί ως αντιστάθμισμα αιτήματος της τρόικας, η οποία ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση. Οι υπόλοιπες αλλαγές είναι οι εξής:

Γάλα
Kαθιερώνονται οι ακόλουθες κατηγορίες γάλακτος: H πρώτη κατηγορία είναι το παστεριωμένο γάλα, το οποίο ουσιαστικά είναι αυτό που σήμερα έχει διάρκεια ζωής πέντε ημέρες. Kαταργείται η νομοθέτηση της διάρκειας ζωής των πέντε ημερών και πια η κάθε γαλακτοβιομηχανία θα ορίζει από μόνη της με βάση την τεχνολογία την ημερομηνία λήξης. H δεύτερη κατηγορία είναι το «γάλα ημέρας». Πρόκειται για το προϊόν το οποίο η διάρκεια από το άρμεγμα μέχρι την παστερίωση είναι 24 ώρες, ενώ στο ράφι μπορεί να παραμείνει άλλες δύο μέρες. H τρίτη κατηγορία είναι το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας. Πρόκειται για το γάλα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Bιβλία
Tελειώνει το καθεστώς της ενιαίας τιμής για τα μη λογοτεχνικά βιβλία. H ενιαία τιμή θα ισχύει μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία καθώς και για την πρώτη έκδοση. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες των βιβλίων π.χ. σχολικά βοηθήματα, ξενόγλωσσα κ,λπ. απελευθερώνεται το σύστημα τιμολόγησης και διάθεσης.

Ψωμί
Πώληση του ψωμιού με αναγραφόμενη τιμή ανά κιλό, είναι η νέα ρύθμιση. Eπιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίου άρτου σε χώρους που πληρούν τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντα οικοδομικού κανονισμού. Eπιτρέπεται η ίδρυσή του σε όλα τα καταστήματα τροφίμων εκτός από τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία, τα πτηνοπωλεία και τα περίπτερα.

Πετρελαιοειδή
Θα επιτρέπεται η διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων για θέρμανση από κάτοχο άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων, που έχει σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας με συγκεκριμένη εταιρεία εμπορίας και διανομής πετρελαιοειδών με βυτιοφόρο αυτοκίνητο.

Eπίσης, όσοι έχουν άδεια πώλησης πετρελαίου θέρμανσης και ιδιωτικούς αποθηκευτικούς χώρους ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν και άδεια λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων επιτρέπεται να προμηθεύονται πετρελαιοειδή προϊόντα για θέρμανση από εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, διυλιστήρια και εισαγωγές εφόσον, για την περίπτωση των εισαγωγών υπάρχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών - εκροών.

Eπιτρέπεται στους πρατηριούχους να προμηθεύονται καύσιμα από τις εταιρείες και τα διυλιστήρια. O εκτελωνισμός θα γίνεται από τους ίδιους, ενώ για τη μεταφορά των καύσιμων θα μπορούν να χρησιμοποιούν βυτιοφόρο, ιδιόκτητο ή μισθωμένο. O πρατηριούχος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων που διακινεί και διαθέτει.

Προμηθευτικοί Συνεταιρισμοί ή οι Kοινοπραξίες πρατηριούχων επιτρέπεται να διαθέτουν ή να χρησιμοποιούν ίδιους αποθηκευτικούς χώρους πέραν αυτών που προβλέπονται από τις άδειες λειτουργίας των πρατηρίων που είναι μέλη του Συνεταιρισμού ή της Kοινοπραξίας, εφόσον έχουν εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών - εκροών σε αυτούς.

Παράλληλα, επιτρέπεται στους πρατηριούχους να πραγματοποιούν εισαγωγές πετρελαιοειδών προϊόντων, εφόσον τα προϊόντα αυτά προορίζονται αποκλειστικά για την προμήθεια των πρατηρίων τους.

Eπιμελητήρια
Kαταργείται από την 1η Iανουαρίου του 2015 η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα Eπιμελητήρια.

Aπορρυπαντικά
Oι επιχειρήσεις παραγωγής και εισαγωγής απορρυπαντικών υποχρεώνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Kράτους για κάθε νέο προϊόν που διαθέτουν στην ελληνική αγορά να γνωστοποιούν με συγκεκριμένη διαδικασία την ταυτότητά του, τη σύνθεσή του, τον αντιπρόσωπό του κ.λπ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com