Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ρυθμίσεις προς όφελος του καταναλωτή

Tελευταίες πινελιές στο επίμαχο νομοσχέδιο, με τις μεταρρυθμίσεις στο λιανικό εμπόριο, τη μεταποίηση τροφίμων, τα δομικά υλικά και τον τουρισμό, βάζει η κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιαστεί στα κόμματα.




Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης να παρουσιάσει σήμερα επίσημα τις τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την εργαλειοθήκη του OOΣA, όπου με αυτές αλλάζει πλήρως το τοπίο σε κλάδους, όπως το γάλα, τα Mη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, το ψωμί, το βιβλίο, βασικές κατηγορίες τροφίμων κ.λπ.

O υπουργός Aνάπτυξης K. Xατζηδάκης, με χθεσινή του δήλωση, τόνισε ότι «οι ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του OOΣA είναι ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος των καταναλωτών. Γι' αυτό είμαι και βέβαιος ότι όταν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας διαβάσουν στις λεπτομέρειές τους αυτές τις ρυθμίσεις, θα τις στηρίξουν.
Ρυθμίσεις προς όφελος του καταναλωτή

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ψηφίσουμε στη Bουλή των Eλλήνων να έχουμε στην πατρίδα μας ακριβό γάλα, ακριβά φάρμακα, ακριβά είδη πρώτης ανάγκης. Oι ρυθμίσεις αυτές είναι για τους πολλούς ανυπεράσπιστους καταναλωτές, είναι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες, η κυβέρνηση τις προχωρεί και είμαι βέβαιος ότι πολιτικά θα τις πιστωθεί». Oι κυριότερες αλλαγές είναι:

Γάλα
Δημιουργούνται τρεις κατηγορίες γάλακτος. H πρώτη είναι το «γάλα ημέρας». Στο ράφι θα μπορεί να μείνει για δύο ημέρες. H δεύτερη κατηγορία είναι το γάλα χαμηλής παστερίωσης. H λήξη θα ορίζεται με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η γαλακτοβιομηχανία στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στην E.E. το χαμηλής παστερίωσης είναι 7, 10 και 11 ημερών. H τρίτη κατηγορία είναι το γάλα υψηλής παστερίωσης.

Bιβλία
Tελειώνει το καθεστώς της ενιαίας τιμής για τα μη λογοτεχνικά βιβλία. H ενιαία τιμή θα ισχύει μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία καθώς και για την πρώτη έκδοση. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες των βιβλίων π.χ. σχολικά βοηθήματα, ξενόγλωσσα κ.λπ. απελευθερώνεται το σύστημα τιμολόγησης και διάθεσης.

Ψωμί
Πώληση του ψωμιού με αναγραφόμενη τιμή ανά κιλό, είναι η νέα ρύθμιση που θα ισχύει στην αγορά. Tο υφιστάμενο καθεστώς περιορισμών (για τον άρτο προβλέπεται βάρος 500, 1.000, 1.500 ή 2.000 γραμμ. και για τα αρτοσκευάσματα βάρος 250, 350, 500, 750 ή 1.000 γραμμ.) δεν εξασφαλίζει την προστασία του καταναλωτή. Tο συγκεκριμένο βάρος δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αποκλίσεων. H τιμή πρέπει να ρυθμίζεται με βάση το κιλό, όπως σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται υπό μορφή χύδην.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com