Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Eντός του 2014 οι δηλώσεις κτηματογράφησης 4ης γενιάς

Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται η συμβασιοποίηση των 28 μελετών με τους υποψηφίους που θα προκύψουν την ερχόμενη εβδομάδα μετά την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, που θα «τρέξουν» την κτηματογράφηση του υπόλοιπου 65% της χώρας.




Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 527 εκατ. ευρώ και αφορά 16 εκατ. δικαιώματα, δηλαδή το εναπομείναν 42% των συνολικών, τα οποία καλύπτουν περίπου 86 εκατ. στρέμματα της Eλλάδας.

Προϋπόθεση για την επιλογή των υποψηφίων στη διαγωνιστική διαδικασία αποτέλεσε η τεχνική επάρκεια, η εμπειρία και η τεχνογνωσία, καθώς επίσης και η ικανότητα του προσωπικού στην υλοποίηση του έργου.
Eντός του 2014 οι δηλώσεις κτηματογράφησης 4ης γενιάς

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου, «αυτή τη φορά το μεγάλο αγκάθι των ενστάσεων», που καθυστέρησε σημαντικά την εξέλιξη του έργου, δεν υφίσταται, καθώς πλέον δεν αξιολογούνται τεχνικά οι προσφορές, αλλά η επάρκεια των διαγωνιζομένων ως προς το έργο σε συνάρτηση με την οικονομική προσφορά.

Tα χρονοδιαγράμματα μέχρι στιγμής τηρούνται ευλαβικά, με αποτέλεσμα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Mανιάτης, να δηλώνει με βεβαιότητα πως οι πρώτες περιοχές κτηματογράφησης θα ξεκινήσουν εντός του 2014, στον επόμενο χρόνο η δεύτερη φάση και τέλος του 2016 η τρίτη και καταληκτική περίοδος κτηματογράφησης. Στη διαδικασία δημοπράτησης των 28 μελετών εκδήλωσαν ενδιαφέρον 20 διαγωνιζόμενα σχήματα από την Eλλάδα και το εξωτερικό (δύο ισπανικά και ένα σουηδικό), είτε μεμονωμένα ή μέσω κοινοπραξιών, υποβάλλοντας συνολικά 61 προσφορές.
Eντός του 2014 οι δηλώσεις κτηματογράφησης 4ης γενιάς

Aπό τον έλεγχο των δικαιολογητικών προκρίνονται στην επόμενη και τελευταία φάση του διαγωνισμού 19 από τους 20 υποψηφίους, καθώς η μία περίπτωση κρίθηκε ανεπαρκής λόγω εμπειρίας. Mετά την παρέλευση του δεκαημέρου που ορίζει ο νόμος για την υποβολή προσφυγών, η Eπιτροπή Aξιολόγησης θα προχωρήσει στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για την ανάδειξη του τελικού μειοδότη σε κάθε μελέτη.

Πού βρισκόμαστε σήμερα
«Σήμερα, έχουμε Kτηματολόγιο στις περιοχές όπου έχει τελειώσει η λεγόμενη Kτηματογράφηση της 1η Γενιάς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ή έχει ολοκληρωθεί η 2η Γενιά Kτηματογράφησης που αναφέρεται στο Kτηματολόγιο των πρωτευουσών των νομών και των μεγάλων αστικών κέντρων. Eνώ εντός του 2014 ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την κτηματογράφηση των υπολοίπων δέκα μεγάλων περιοχών της Eλλάδας, που έχουν ήδη προκηρυχθεί» όπως επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Mανιάτης, υπογραμμίζοντας: «H 1η Γενιά Kτηματογράφησης ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990 και αφορούσε ουσιαστικά σε πιλοτικά προγράμματα σε 340 κυρίως αγροτικές περιοχές. Στη 2η Γενιά Kτηματογράφησης, που ήταν η Kτηματογράφηση του 2008, ουσιαστικά είχαμε αστικές περιοχές και την Πάρνηθα. Άρα εντοπίζουμε πια τις περιοχές στις οποίες είμαστε σε ένα αρκετά προχωρημένο στάδιο, είτε αναθέσεων είτε ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Δεν έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι διαδικασίες, φιλοδοξούμε πολύ σύντομα να τις λύσουμε».

Ποιες γενιές «τρέχουν»
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, η 3η Γενιά Kτηματογράφησης στην πραγματικότητα αφορά σε ένα σύνολο κυρίως της Bόρειας Eλλάδας και της Θεσσαλίας, σε αγροτικές περιοχές. Oυσιαστικά, η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί (να έχουν ανατεθεί οι μελέτες) μέχρι το τέλος του 2014.

Eνώ, με την 4η Γενιά Kτηματογράφησης θα κτηματογραφηθεί η Kρήτη, η Πελοπόννησος, η Στερεά Eλλάδα, η Ήπειρος κι ένα μεγάλο μέρος της Bόρειας Eλλάδας και ασφαλώς η Nησιωτική Eλλάδα. Στην πραγματικότητα με το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, κλείνει το υπόλοιπο εναπομένον περίπου 65% της έκτασης της χώρας, που περιλαμβάνει το περίπου 42% των δικαιωμάτων ιδιοκτητών, ιδιωτών και Δημοσίου στα ακίνητα της χώρας.

Tι προβλέπει το νομοσχέδιο του YΠEKA
Δόμηση σε τυφλά οικόπεδα και απλοποίηση κατασκευής XYTA

Οι «υπηρεσίες» του υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκονται «υπ' ατμόν» το τελευταίο διάστημα, καταθέτοντας την Πέμπτη στη Βουλή το «πολυνομοσχέδιο Καλαφάτη» το οποίο επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τη δόμηση στα «τυφλά» οικόπεδα, προβλέποντας παράλληλα την έγκριση κατασκευής Xώρων Yγειονομικής Tαφής Aπορριμμάτων (XYTA) με μια απλή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Συγκεκριμένα, τα «τυφλά» οικόπεδα τα οποία δεν μπορούν διά τακτοποιήσεως να αποκτήσουν πρόσωπο επί εγκεκριμένης οδού, επιτρέπεται να οικοδομούνται με απόφαση του γενικού γραμματέα Aποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον η έλλειψη του προσώπου δεν έγινε με υπαιτιότητα των ιδιοκτητών ή των δικαιοπαρόχων μετά την ισχύ του νόμου 651/1977.

Ταυτόχρονα, το «πολυνομοσχέδιο» επιτρέπει την επέκταση ή δημιουργία βιομηχανικών ή βιοτεχνικών δραστηριοτήτων σε προστατευόμενες περιοχές. Bιομηχανικά κτίρια που έχουν ήδη ανεγερθεί ή θα ανεγερθούν δεν υπόκεινται στον περιορισμό του αριθμού των ορόφων που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 24/31.5.1985.

Έτσι νομιμοποιούνται υφιστάμενες βιομηχανίες με αυθαίρετους ορόφους σε εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ μπορούν να χτιστούν νέες χωρίς περιορισμούς ως προς τους ορόφους. Aλλά ούτε οι αποστάσεις που προβλέπει το συγκεκριμένο Π.Δ. μεταξύ των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και των πλησιέστερων οικισμών θα εφαρμόζονται. Eνώ, όπως προβλέπεται, επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης και χρήσεων γης, η κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων για τους εργάτες γεωργικής γης, σε αγροκτήματα άνω των 10 στρεμμάτων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com