Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Restart την... Πρωταπριλιά με επανένταξη στην Ευρώπη

Χαρακτήρα «επανένταξης» της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μετά από τον πολυετή δημοσιονομικό εκτροχιασμό, θέλει να δώσει η κυβέρνηση στα άτυπα Eurogroup και Ecofin που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη.




Για ένα 48ωρο στην Αθήνα θα γίνει «παρέλαση» επισήμων, υπουργών Οικονομικών και άλλων σημαντικών οικονομικών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι όσο κι αν κάποιοι δεν το πιστέψουν, την Πρωταπριλιά η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να κάνει «restart», ανατρέποντας τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση έχει στρώσει το «κόκκινο χαλί» προκειμένου να υποδεχθεί την ευρωπαϊκή οικονομική οικογένεια και ειδικά τον Γερμανό υπουργό, Β. Σόιμπλε, αλλά και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Και φυσικά ούτε στον χειρότερο εφιάλτη της δεν θα ήθελε να διοργανώνει τις συναντήσεις αυτές έχοντας υποστεί ήττα στη Βουλή. Λίγες ώρες πριν από την άφιξη των επισήμων θα έχει διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα συμφωνηθέντα με την τρόικα και ο «οικοδεσπότης» Γιάννης Στουρνάρας δεν θα ήθελε να συναντά τους ομολόγους του με άδεια χέρια.
Restar την... Πρωταπριλιά με επανένταξη στην Ευρώπη

Με την ψήφιση των προαπαιτούμενων, εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των δόσεων άνω των 10 δισ. ευρώ, η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα για το επόμενο κρίσιμο στάδιο: Την έξοδό της στις αγορές, η οποία ενδεχομένως θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, όπως πρόσφατα δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. Χωρίς να αποκλείεται μια θετική έκπληξη με την έκδοση ομολόγων εντός του Μαΐου και πριν από τις εκλογές, ώστε να φανεί ξεκάθαρα η ισχυροποίηση της οικονομίας και η στήριξή της από τους ξένους επενδυτές.

Η ευκαιρία που δίνεται στην κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα είναι να αποδείξει εκ του σύνεγγυς στους Ευρωπαίους ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα στην οικονομία της και έχει το δικαίωμα της «ολικής επαναφοράς». Επίσης, τα άτυπα Eurogroup και Ecofin μοιάζουν και με μια γερή πρόβα τζενεράλε για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία θα γίνει μέσα στον Απρίλιο και πιθανότατα πριν από το Πάσχα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αισιόδοξοι ότι θα πετύχουν αφενός δηλώσεις στήριξης από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και κυρίως από τον «σκληρό» κ. Σόιμπλε και αφετέρου θα δώσουν πανηγυρικό τόνο στην έλευση της κ. Μέρκελ, η οποία αναμένεται κι αυτή να δώσει από την Αθήνα το σήμα για περαιτέρω ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ασφαλώς, ούτε στο Ecofin ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος θα μιλήσουν για «κούρεμα» του χρέους, ωστόσο, ο πρωθυπουργός ευελπιστεί σε μια κίνηση στήριξης της κυβέρνησης μέσω μιας δήλωσης έκφρασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Και η συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς θα έχουν ανακοινωθεί τα στοιχεία της Eurostat για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, που πιστοποιεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει θεαματική πρόοδο.

Το πρόγραμμα
Τις προηγούμενες ημέρες τα επιτελεία στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πλατεία Συντάγματος είχαν πάρει φωτιά προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα η ελληνική προεδρία στον τομέα της οικονομίας. Το πρόγραμμα για την Τρίτη είναι ιδιαίτερα «σκληρό» για το οικονομικό επιτελείο, αλλά δε λείπει ο πανηγυρικός τόνος που δίνουν. Ετσι, την Πρωταπριλιά το πρωί ανοίγουν οι πύλες του Ζαππείου Μεγάρου για να υποδεχθεί ο Γ. Στουρνάρας τους υπουργούς για το άτυπο Eurogroup και στις 12.30 θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το Ecofin και στη συνέχεια γεύμα εργασίας με την παρουσία του Μάριο Ντράγκι.

Τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και η τραπεζική ενοποίηση θα είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών. Ειδικά για το ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης για το οποίο πρόσφατα κλείστηκαν συγκεκριμένες συμφωνίες, οι Ευρωπαίοι δίνουν ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα παραλληλίζοντάς το με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Στις 3.30 το μεσημέρι της Τρίτης θα βγει η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία με φόντο το Ζάππειο και αμέσως μετά θα συνεχιστεί το Ecofin με θέματα την οικονομική σταθερότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τέλος, θα γίνει προετοιμασία για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα και του G-20. Θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου και η ημέρα θα κλείσει με δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Εκεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα απευθύνει χαιρετισμό, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα μιλήσει για τα επιτεύγματα και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας την προηγούμενη διετία. Ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στις προοπτικές της Ελλάδας και θα θελήσει να δώσει τον τόνο της εξόδου από την κρίση και της επανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομιλία του κ. Σαμαρά δεν θα περιλαμβάνει πολλά οικονομικά στοιχεία (άλλωστε θα απευθύνεται σε υπουργούς Οικονομικών) αλλά θα έχει πιο εορταστικό χαρακτήρα και θα σηματοδοτεί την αλλαγή πορείας της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως, καθόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή του Μουσείου για το δείπνο, καθώς η κυβέρνηση θέλει με συμβολισμούς να δείξει σε όλη την Ευρώπη τη δυναμική που έχει η Νέα Ελλάδα. Εκφραση που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός πολλές φορές τον τελευταίο καιρό...

Τέλος, την Τετάρτη 2 Απριλίου, το Ecofin θα εστιάσει στην τραπεζική ενοποίηση και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της ελληνικής προεδρίας, με τον κ. Στουρνάρα να αναλύει τα αποτελέσματα του διημέρου.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com