Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Χαμηλότερες εισφορές για επαγγελματίες και το 2015

«Παράθυρο» για την καταβολή -και το 2015- χαμηλότερων ασφαλίστρων στον ΟΑΕΕ από τους 160.000 ελεύθερους επαγγελματίες που, υπό την πίεση της κρίσης και της έλλειψης ταμειακής ρευστότητας, έχουν ήδη ενταχθεί σε χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες καθώς και από όσους δεν έχουν αξιοποιήσει, έως σήμερα, τη δυνατότητα αυτή, «ανοίγει» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.




«Η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας θα παραταθεί και μετά τις 31/12/2014», προαναγγέλλει ο Γιάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι «το μέτρο έχει αποδώσει δίνοντας ανάσα στους ελεύθερους επαγγελματίες και, ταυτόχρονα, ένα ισχυρό κίνητρο για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», δηλαδή να ρυθμίζουν τις οφειλές και να τηρούν τις ρυθμίσεις.

Υπέρ της παράτασης του μέτρου συνηγορούν αφενός η συνεχιζόμενη ταμειακή στενότητα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών αδυνατώντας, σε αρκετές περιπτώσεις, να πληρώνουν ακόμη και τις... τρέχουσες εισφορές και, αφετέρου, η ανάγκη διασφάλισης των εσόδων του ΟΑΕΕ. Εστω και σε... χαμηλότερο επίπεδο και χωρίς να ανατρέπεται η ανταποδοτική σχέση εισφορών ? παροχών (για το διάστημα της καταβολής χαμηλότερων ασφαλίστρων, εξασφαλίζεται η πληρωμή εισφορών + δόσεων ενώ μειώνεται, αντίστοιχα, το ποσό της σύνταξης που αναλογεί), που αποτελεί προαπαιτούμενο για κάθε νομοθετική ή άλλη παρέμβαση.

Με βάση τον νόμο 4075/12, η δυνατότητα επιλογής 1 ή και 2 κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών στον κλάδο σύνταξης θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31/12/2014 για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή έχουν κάνει ρύθμιση και είναι ενήμεροι. Αν, ωστόσο, δεν δοθεί παράταση, περίπου 160.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που ήδη πληρώνουν 98 ευρώ ? 146 ευρώ λιγότερα, θα υποχρεωθούν να επανέλθουν αυτόματα, από την 1/1/2015, στις νέες - υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες στις οποίες θα βρίσκονταν, αν δεν είχαν επιλέξει τις χαμηλότερες και κάποιοι από αυτούς σε ακόμη υψηλότερες, εφόσον το 2015 θα έχουν παρέλθει 3 έτη («ανεβαίνουν» υποχρεωτικά ασφαλιστική κατηγορία ανά τριετία).

Στο βάθος... προσαρμογή
Η εθελοντική μείωση των εισφορών του ΟΑΕΕ, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους ισχύουν συνολικά 14 ασφαλιστικές κατηγορίες με υψηλά, σε σχέση με τα νέα δεδομένα (της τελευταίας τετραετίας) του κύκλου εργασιών και εισοδήματος βιοτεχνών, εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών, θεωρείται από πολλούς ως μια «προσωρινή λύση» - «απάντηση» στην εσωτερική υποτίμηση που έχει συντελεστεί. Κύκλοι των μικρομεσαίων και στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «μονιμότερη προσαρμογή», κατ' αντιστοιχία των μειώσεων των εργοδοτικών (και εργατικών) εισφορών που ήδη έχει νομοθετήσει και προωθεί (με νέα περικοπή κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιουλίου) η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Οι αποφάσεις για την προσαρμογή των εισφορών (και εμμέσως των παροχών) του ΟΑΕΕ στα νέα δεδομένα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από την επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών που, με βάση το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, για όλα τα Ταμεία, έως το φθινόπωρο. Στο ίδιο πλαίσιο θα αλλάξει ο χρόνος καταβολής των ασφαλίστρων (σε μηνιαία βάση αντί του διμήνου, σήμερα) με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας και του ελέγχου της καταβολής των εισφορών.

Τρία παραδείγματα μειωμένων εισφορών

Ασφαλισμένος που υποχρεούται να καταβάλει 315,59 ευρώ τον μήνα και 631,18 ευρώ στο δίμηνο για σύνταξη, με βάση την 6η ασφαλιστική κατηγορία, επιλέγοντας δύο κατηγορίες χαμηλότερες, δηλ. την 4η, πληρώνει 242,58 ευρώ τον μήνα και 485,16 ευρώ στο δίμηνο (-146 ευρώ).
Ασφαλισμένος στην 13η κατηγορία που καταβάλλει 488,19 ευρώ τον μήνα θα καταβάλει 438,87 ευρώ (όφελος 49 ευρώ το μήνα και 98 ευρώ στο δίμηνο).
Ασφαλισμένος της 4ης κατηγορίας καταβάλλει 242,58 ευρώ και με την αλλαγή στην 2η, θα μπορεί να πληρώνει 186,14 ευρώ (-56,44 ευρώ το μήνα και 112,88 ευρώ στο δίμηνο).



 
website counter
friend finderplentyoffish.com