Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Την ανάγκη διαλόγου για την προοδευτική Κεντροαριστερά, τόνισαν Γ. Παπανδρέου και Φ. Κουβέλης

Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Φώτης Κουβέλης κατά την παρουσίαση του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μαριλένας Κοππά, διαβεβαίωσαν ότι η κοινή τους παρουσία δεν είχε προσυμφωνηθεί.




«Δεν περίμενα η παρουσίαση ενός βιβλίου να θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση, να προκαλέσει προσμονή και ανησυχία σε πολλούς κύκλους. Ο φόβος αποτελεί κακό σύντροφο. Δεν πρέπει να κρίνουμε τα πάντα, μέσα από το πρίσμα της μικροπολιτικής» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και αναφέρθηκε εκτενώς στις συνθήκες που επικρατούσαν το 2010 στην Ευρώπη και την κρίση που αντιμετώπιζε η χώρα, υπερασπιζόμενος τις πολιτικές επιλογές που έκανε ως πρωθυπουργός. «Επικράτησε η λογική για "κακά παιδιά" και όλα απαντούσαν στο ότι η συντηρητική Ευρώπη δεν έδωσε απαντήσεις στην κρίση» είπε.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το δίλημμα μνημόνιο ή όχι που επικράτησε το επόμενο διάστημα, από τότε, σκέπασε τις αιτίες για τις οποίες πέσαμε στην κρίση. «Το μνημόνιο τελειώνει, τώρα τι θα κάνουμε χωρίς τους βαρβάρους;» αναρωτήθηκε και τόνισε ότι θα είναι κρίμα να γυρίσουμε ξανά στα ίδια, εκείνα που προκάλεσαν την κρίση.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί εξαφανίστηκε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τρόικα και για το πως εφαρμόστηκε το πρόγραμμα προσαρμογής και κάνοντας αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε ότι σωστά ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ότι πετύχαμε μεγάλη προσαρμογή. Ωστόσο, σημείωσε: «Αυτοί που θα έσκιζαν το μνημόνιο ή που μιλούσαν για "Ζάππεια" το 2010 με τη στάση που είχαν υιοθετήσει, αν υπήρχε συναίνεση οι Έλληνες θα είχαν γλυτώσει πολύ κόπο και πόνο». Αναφερόμενος στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι έκανε το εθνικό του καθήκον, υποστήριξε ότι δεν ζητάει δικαίωση και από δω και στο εξής χρειάζεται να έχει «ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, διασφαλίζοντας την πολιτική σταθερότητα. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρατηρητές καμιάς δεξιάς ή αριστερής πρόσκλησης».

Από τη μεριά του, ο Φώτης Κουβέλης σχολίασε για τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες λέγοντας: «Αφήνω άλλους να κουβαλήσουν στο πολιτικό τους μυαλό, Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι η κρίση στρατηγικής που έχει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, την οδηγεί να έχει γίνει συγγενής συντηρητικών πολιτικών και υπερασπίστηκε τις επιλογές της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι βοήθησε με υπευθυνότητα να μη βγει η χώρα από το ευρώ.

«Οι λύσεις στην κρίση δεν είναι ουδέτερες και πολιτικά άχρωμες» υποστήριξε ο κ. Κουβέλης, αναφερόμενος «σε κομιστές του υποτιθέμενου καινούριου», οι οποίοι όμως επιμένουν να μην δίνουν συγκεκριμένες λύσεις. «Η Κεντροαριστερά ή θα είναι προοδευτική ή δεν θα υπάρξει. Ούτε ως Κεντροαριστερά γενικών καθηκόντων, ούτε ως υποστηρικτής συντηρητικών επιλογών» κατέληξε.

Η Μαριλένα Κοππά ευχαρίστησε τον Γ. Παπανδρέου, τον Φ. Κουβέλη και τον πρύτανη του Παντείου Γρηγόρη Τσάλτα που παρουσίασαν το βιβλίο σημειώνοντας ότι δίνει μια μάχη για να υπάρχει η προοδευτική κεντροαριστερά, που δεν θα λειτουργεί ως δεκανίκι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα συνομιλεί με όλους και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο νυν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλης, ο Χάρης Παμπούκης και η Άννα Νταλάρα.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com