Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Θολός ο χάρτης των χρωμάτων στις περιφέρειες την πρώτη Κυριακή

Ενας τελείως διαφορετικός «χάρτης» αναμένεται διαμορφωθεί στις 13 περιφέρειες της χώρας το βράδυ της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις εκτιμάται ότι στην πλειονότητα των περιφερειών θα υπάρξει ένας «συνωστισμός» υποψηφίων με ποσοστά κάτω από 20% που θα δώσουν μάχη για μια θέση στο δεύτερο γύρο.




Ταυτόχρονα θεωρείται μάλλον απίθανο να εκλεγεί κάποιος στις 18 Μαΐου και πολλοί λίγοι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το «φράγμα» του 40%.

Στελέχη των εκλογικών επιτελείων των κομμάτων που επεξεργάζονται τόσο τις μετρήσεις όσο και τη δυναμική των υποψηφίων στις 13 περιφέρειες καταλήγουν σε κάποια κοινά πρώτα συμπεράσματα: Πρώτον ότι ο νέος «χάρτης» θα είναι θολός, ως προς την αποτύπωση των «χρωμάτων», δεύτερον ότι τρεις ή ακόμη και τέσσερις (σε κάποιες περιφέρειες) υποψήφιοι θα δώσουν μάχη για να μπουν στον δεύτερο γύρο και τρίτον ότι ελάχιστοι θα αποκτήσουν ένα άνετο προβάδισμα για την επικράτησή τους τη δεύτερη Κυριακή.

Οι αλλαγές στον «χάρτη», σημειώνουν, θα είναι εμφανείς σε σχέση με αυτόν του 2010, όταν 8 περιφέρειες είχαν αποκτήσει καθαρό... «χρώμα», καθώς στην Κρήτη και στο Ν. Αιγαίο εκλέχθηκαν από τον πρώτο γύρο οι Στ. Αρναουτάκης και Ι. Μαχαιρίδης αντιστοίχως, ενώ άλλοι έξι οι Αρ. Γιαννακίδης (Ανατ. Μακεδονία- Θράκη), Παν. Ψωμιάδης (Κεντρ. Μακεδονία), Γ. Δακής (Δυτ. Μακεδονία), Αλ. Καρχιμάνης (Ηπειρο), Απ. Κατσιφάρας (Δυτ. Ελλάδα) και Π. Τατούλης (Πελοπόννησο) συγκέντρωσαν ποσοστά από 41,71% έως 46,30% και επικράτησαν σχετικά εύκολα στον δεύτερο γύρο.
Κεντρική Μακεδονία
Κεντρική Μακεδονία

Στις εκλογές του Μαΐου, επισημαίνουν οι ίδιοι, όχι μόνο μάλλον κανένας δεν θα καταφέρει να εκλεγεί την πρώτη Κυριακή, αλλά και ελάχιστοι (όπως ο Π. Μπακογιάννης στη Στ. Ελλάδα, ο Γ. Δακής στην Δυτ. Μακεδονία και πιθανόν ο Π. Τατούλης στην Πελοπόννησο) ενδέχεται να προσεγγίσουν ή να ξεπεράσουν το 40%.

Αττική
Ανατολική Μακεδονία
Ανατολική Μακεδονία
Με βάση τις έως σήμερα ενδείξεις (τις μετρήσεις και τη δυναμική που παρουσιάζουν οι συνδυασμοί) στην Περιφέρεια Αττικής τον πρώτο λόγο για να μπουν το δεύτερο γύρο φαίνεται ότι έχουν ο νυν περιφερειάρχης Γ. Σγουρός που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και η Ρ. Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ. Επί του παρόντος σε χαμηλά ποσοστά κινείται η υποψηφιότητα του Γ. Κουμουτσάκου, αν και στη Λ. Συγγρού εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πλησιάζοντας προς τις εκλογές θα καταφέρει να συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ και θα δώσει μάχη για να μπει στον δεύτερο γύρο. Ποσοστό μεγαλύτερο από τη δύναμη των ΑΝΕΛ φαίνεται ότι μπορεί συγκεντρώσει ο ηθοποιός και βουλευτής του κόμματος Π. Χαϊκάλης, χωρίς δυναμική, ωστόσο, για να μπει στο δεύτερο γύρο, ενώ πιο χαμηλά βρίσκονται οι Θ. Παφίλης (ΚΚΕ), Ηλ. Παναγιώταρος (ΧΑ), Μ. Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ), καθώς και οι άλλοι πέντε υποψήφιοι περιφερειάρχες.

Κεντρική Μακεδονία
Στην Κεντρική Μακεδονία όλα δείχνουν ότι τη δεύτερη Κυριακή θα δώσουν τη μάχη της εκλογής ο γαλάζιος «αντάρτης» και νυν περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας και υποψήφιος της ΝΔ Γ. Ιωαννίδης. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσπ. Χαραλαμπίδου, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης που στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ και πολύ περισσότερο η υποψήφια της «Ελιάς» Ν. Παυλίδου δεν παρουσιάζουν δυναμική εισόδου στον δεύτερο γύρο.
Δυτική Μακεδονία
Δυτική Μακεδονία

Ανατολική Μακεδονία
Μάχη για δύο δείχνει ότι θα είναι και η αναμέτρηση στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, καθώς παρά τη φθορά του ΠΑΣΟΚ ο νυν περιφερειάρχης Αρ. Γιαννακίδης και ο υποψήφιος της ΝΔ Γ. Παυλίδης φαίνεται ότι δεν μπορούν να απειληθούν ούτε από τον Τ. Κουίκ των ΑΝΕΛ, ούτε από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μορφίδη, ο οποίος αν και βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά ποσοστά, δείχνει ότι έχει δυνατότητες διείσδυσης σε ένα τμήμα ψηφοφόρων με πασοκικές καταβολές.

Δυτική Μακεδονία
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο προερχόμενος από τη ΝΔ, νυν περιφερειάρχης Γ. Δακής είναι το μεγάλο φαβορί και θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο. Το ποιος θα τον ακολουθήσει είναι ένα ερώτημα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα όσα συνέβησαν με την υποψηφιότητα του Θ. Καρυπίδη, εμφανίζεται «κομμένος» στα δύο. Ο Θ. Μουμουλίδης που τελικά επιλέχθηκε από την Κουμουνδούρου δείχνει ότι δύσκολα θα μπορέσει να είναι «πάνω» από τον Θ. Καρυπίδη.
Ηπειρο
Ηπειρο

Ηπειρο
Φαβορί υπάρχει και στην Ηπειρο, όπου ο νυν περιφερειάρχης της ΝΔ Αλ. Καρχιμάνης θα είναι μάλλον εύκολα πρώτος και θα αναμετρηθεί στη δεύτερη Κυριακή με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγ. Γεροβασίλη, η οποία (επίσης εύκολα) θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Θεσσαλία
Θεσσαλία
Θεσσαλία
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου ο νυν περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός που στηρίζεται από τη ΝΔ, θα βρει απέναντί του -στο δεύτερο γύρο- μάλλον τη βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη. Κάποιοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι μπορεί να πάει πολύ καλά ο καρδιοχειρουργός του νοσοκομείου της Λάρισας Ν. Τσιλιμίγκας που στηρίζεται από την «Ελιά» και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά δύσκολα θα καταφέρει να «σπάσει» το δίδυμο Αγοραστού- Διώτη, όπως και ο υποψήφιος του ΚΚΕ Β. Μπούτας που εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρά ερείσματα στους αγρότες.

Στερεά Ελλάδα
Στη Στερεά Ελλάδα η υποψηφιότητα του Κ. Μπακογιάννη δεν φαίνεται να απειλείται και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν θα υπήρχε δεύτερος γύρος αν δεν επέμενε στην υποψηφιότητά του ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ Θ. Γιαννόπουλος. Ελλείψει άλλων ισχυρών αντιπάλων ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου θα είναι μάλλον ο αντίπαλος του Κ. Μπακογιάννη την δεύτερη Κυριακή.
Στερεά Ελλάδα
Στερεά Ελλάδα

Δυτική Ελλάδα
Αντιθέτως «μάχη» για την είσοδό τους τον δεύτερο γύρο θα δώσουν, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τρεις ή και τέσσερις υποψήφιοι. Ο νυν περιφρειάρχης Απ. Κατσιφάρας που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ θα έχει σοβαρές απώλειες προς δύο πλευρές, καθώς υποψήφιοι θα είναι τόσο ο πρώην υφυπουργός Γ. Ζαφειρόπουλος, όσο και ο πρώην νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θ. Σώκος που στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ. Με βάση αυτά τα δεδομένα έχει πολλές πιθανότητες να είναι στο δεύτερο γύρο ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Χατζηλάμπρου, όπως και ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Ανδρ. Κατσανιώτης που στηρίζεται από τη ΝΔ.
Δυτική Ελλάδα
Δυτική Ελλάδα

Κρήτη
Αμφίρροπη θα είναι αυτή τη φορά η εκλογική αναμέτρηση και για την Περιφέρεια της Κρήτης, καθώς τρεις υποψήφιοι ο νυν περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ, Κριτσωτάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Σερ. Τσόκας που υποστηρίζεται από τη ΝΔ θα δώσουν μάχη για το ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Πελοπόννησο
Στην Πελοπόννησο ο νυν περιφερειάρχης Π. Τατούλης, που στηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα είναι στον δεύτερο γύρο, πιθανότατα μαζί με τον πασοκογενή Οδ. Βουδούρη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφοφόρους του κεντροαριστερού χώρου θα διεκδικήσει ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Γ. Δέδες που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και αποχώρησε από τον συνδυασμό Τατούλη, ενώ σε δεξιούς αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους απευθύνεται ο Γ. Μανώλης που υποστηρίζεται από τους Β. Πολύδωρα και Χρ. Ζώη.
Κρήτη
Κρήτη

Βόρειο Αιγαίο
Αντίστοιχη με την Κρήτη είναι η εικόνα και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς ο νυν περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής από το ΠΑΣΟΚ, η πρώην βουλευτής Λέσβου και νυν γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου από τη ΝΔ και η δημοσιογράφος Αγλ. Κυρίτση που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ θα «κονταροχτυπηθούν» για τις δύο πρώτες θέσεις, ενώ πιο πίσω βρίσκεται ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.

Νότιο Αιγαίο
«Μάχη» μάλλον για τρεις θα είναι και η αναμέτρηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο νυν περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης (ΠΑΣΟΚ) και ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γ. Χατζημάρκος είναι τα φαβορί για να περάσουν στον δεύτερο γύρο, αν και δεν αποκλείεται να μπει «σφήνα» ανάμεσα στους ο δήμαρχος Λειψών Μπ. Σπύρου που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Πελοπόννησο
Πελοπόννησο

Ιόνια Νησιά
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τέλος, ο νυν περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου εκτιμάται ότι θα είναι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων του δεύτερου γύρου, αν και αναμένεται να έχει απώλειες κυρίως προς την πλευρά του πρώην βουλευτή της ΝΔ Αλ. Δεσύλλα. Για τη δεύτερη θέση θα δώσουν μάχη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αντζ. Γκερέκου, ο Κεφαλλονίτης υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Γαλιατσάτος, αλλά και ο ανεξάρτητος Γ. Καλούδης, ο οποίος το 2010 ως «πράσινος αντάρτης» είχε προσεγγίσει το 20%.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com