Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΑΚΙΝΗΤΑ Επιπλέον επιβαρύνσεις για αυθαίρετα

Σημαντικά αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύσουν φέτος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που νομιμοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές ή «τακτοποίησαν» αυθαίρετες αλλαγές χρήσης σε υπόγεια και πατάρια, με βάση τους νόμους Παπακωνσταντίνου (3843/2010), Μπιρμπίλη (4014/2011) και Καλαφάτη (4178/2013).





Το αποτέλεσμα θα είναι πολλοί από τους φορολογούμενους αυτούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους, καθώς τα εισοδήματα που θα τους προσδιορίσει η εφορία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης θα είναι υψηλότερα από αυτά που θα δηλώσουν οι ίδιοι. Σύμφωνα με τη νέα φορολογική νομοθεσία, που αποτυπώνεται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις όλες οι επιφάνειες των αυθαιρέτων κτισμάτων καθώς και οι επιφάνειες των βοηθητικών χώρων που χρησιμοποιήθηκαν αυθαίρετα ως χώροι κύριας χρήσης, εφόσον νομιμοποιήθηκαν ή «τακτοποιήθηκαν» με νόμους της τελευταίας τετραετίας, θα πρέπει φέτος να δηλωθούν υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες τους ως επιφάνειες κυρίων χώρων στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών που νομιμοποιήθηκαν ή «τακτοποιήθηκαν» θα πρέπει να δηλωθούν ως κύριοι χώροι κατοικιών στον πίνακα 5.1 της τρίτης σελίδας του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Σημειώνεται ότι το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και αφορά όχι μόνο όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία. Αφορά και αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν αφού συνηθίζεται πολλοί γονείς να παραχωρούν την κατοικία τους στα παιδιά τους ή το αντίστροφο τα παιδιά στους γονείς.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com