Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΙΚΑ - ΟΑΕΕ Ενιαίοι κανόνες για συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση έως τον Σεπτέμβριο

Ενιαίο πλαίσιο για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που έχουν ασφαλιστεί διαδοχικά στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ νομοθετεί έως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.




Το υπουργείο «ξεμπλοκάρει» αιτήσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα ύστερα από την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που διαχώρισε την κατοχύρωση από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (επέβαλε να έχουν συμπληρωθεί ταυτόχρονα στα επιμέρους ταμεία τόσο οι απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις όσο και η απαιτούμενη από την νομοθεσία ηλικία, θίγοντας κυρίως μητέρες ανηλίκων, άντρες και γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης). Με απόφαση του υπουργού Γιάννη Βρούτση κοινοποιήθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους - που θα έχει ρόλο «συντονιστή» και «διαιτητή» - η σύνθεση της ομάδας εργασίας, η οποία καλείται να εκδώσει πόρισμα λύνοντας το πρόβλημα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ασφαλισμένων που είχαν ασφαλιστεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ (ή σε άλλο Ταμείο) και ενεργοποιούν εκ νέου την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ για να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις. Θα αποφασιστούν, μεταξύ των άλλων, τα ηλικιακά όρια που θα ισχύουν για τη διαβίβαση του αιτήματος συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, το αρμόδιο για την απονομή σύνταξης Ταμείο, καθώς και τα όρια ηλικίας για την καταβολή πλήρους ποσού σύνταξης από τα συμμετέχοντα Ταμεία, έτσι ώστε να μη θίγονται κατοχυρωμένα δικαιώματα. Η ομάδα εργασίας θα αναζητήσει, τέλος, τρόπους για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης της σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς ο χρόνος ξεπερνά ακόμη και τα δύο χρόνια...

Η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συντονιστής έχει οριστεί ο Σπ. Παπαγιαννόπουλος (νομικός σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους) και στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν οι Αρτεμις Αναγνώστου - Δεδούλη (προϊσταμένη της γενικής Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης της ΓΓΚΑ), Χαρίκλεια Γδοντάκη (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), Μαρία Πολυχρονοπούλου (ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), Απ. Λακάκης (ΟΑΕΕ), Κατ. Γανίδη (ειδικός συνεργάτης), Σοφία Κουρεμπανά (Τμήμα Διαδοχικής Ασφάλισης της ΓΓΚΑ), Κ. Ζαγκλής (Τμήμα Διαδοχικής Ασφάλισης της ΓΓΚΑ) και Γρηγ. Πολυδέρα (Τμήμα Διαδοχικής Ασφάλισης της ΓΓΚΑ).

 
website counter
friend finderplentyoffish.com