Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Διπλή εποπτεία για τις επαγγελματικές συντάξεις

Διπλό σύστημα εποπτείας για τα Επαγγελματικά Ταμεία ? πρώτος έλεγχος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις επενδύσεις των εισφορών ασφαλισμένων και εργοδοτών και δεύτερος με ετήσια «τεστ αντοχής» από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή για την πιστοποίηση της βιωσιμότητα των παροχών τις οποίες προβλέπουν τα καταστατικά τους - νομοθετεί το υπουργείο Εργασίας.




Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η δημιουργία ενός πλαισίου «ασφαλείας» που θα λειτουργεί ως «ομπρέλα» προστασίας για τις εισφορές και τις παροχές «ενθαρρύνοντας» την ανάπτυξη του θεσμού των επαγγελματικών συντάξεων από Ταμεία ? Ν.Π.Ι.Δ (ήδη λειτουργούν, ως επαγγελματικά Ταμεία, τα πρώην Ν.Π.Δ.Δ Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων, Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εταιρειών και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών καθώς και άλλα Ταμεία, όπως των οικονομολόγων).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Γ. Βρούτσης, «επιδιώκεται η βελτιστοποίηση της οργάνωσης, λειτουργίας και διαφάνειας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και ο ουσιαστικός έλεγχος των επενδύσεών τους δεδομένου ότι από την ασφαλή απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων και των εργοδοτών και των λοιπών εσόδων συναρτάται η βιωσιμότητα και η διασφάλιση της χορήγησης των παροχών».

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Με βάση την τροπολογία και σε εναρμόνιση με την κοινοτική Οδηγία 2003/41/ΕΚ και όσα ισχύουν στη Βρετανία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, χώρες που έχουν αναπτύξει τον 2ο πυλώνα ασφάλισης (πέραν δηλαδή της δημόσιας ? εγγυημένης από το κράτος κύριας ή επικουρικής):

1. Ανατίθεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο έλεγχος των επενδύσεων των Ταμείων. Προβλέπονται η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων και η γνωστοποίησή τους στο υπουργείο Εργασίας, μεταβατική περίοδος για την προσαρμογή των υφιστάμενων επενδύσεων σε επιτρεπόμενα όρια (ως προς το ρίσκο) και η τήρηση Κανονισμού Λειτουργίας και Επενδύσεων(οι οποίες δεν θα χρειάζονται έγκριση).

2. Επιβάλλεται η τήρηση, από την 1/1/2014, ατομικών μερίδων για τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου και η υποχρέωση των Ταμείων να δηλώσουν εντός 3 μηνών το σύστημα υπολογισμού των παροχών που θα ακολουθούν (είτε διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση είτε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα).

3. Προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής, κάθε χρόνο, αναλογιστικών μελετών και οικονομικών καταστάσεων των Ταμείων στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή «για έλεγχο της βιωσιμότητάς τους».

Με την ίδια τροπολογία δίνεται στο διοικητή του ΟΓΑ η δυνατότητα ανάθεσης, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ, δικαστικών υποθέσεων σε ιδιώτες δικηγόρους (κάτι που ήδη ισχύει σε όλα τα άλλα Ταμεία) και μεταφέρονται στον ΕΟΠΥΥ δικηγόροι που υπηρετούν στο ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com