Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Πλειστηριασμοί με τιμή εκκίνησης στο ένα τρίτο των αντικειμενικών

Τον δρόμο για πλειστηριασμούς ακινήτων των φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο με «τιμές εκκίνησης» στο 1/3 των αντικειμενικών αξιών ή ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα αναμένεται να ανοίξει μια νέα νομοθετική ρύθμιση που εξετάζει η κυβέρνηση.





Στο νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, που υπεγράφη πρόσφατα, αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει με την τρόικα να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα πλειστηριασμών το οποίο θα προβλέπει τα εξής:

1. Η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου ανεξάρτητα από το ύψος του συνολικού χρέους του φορολογούμενου. Σήμερα η ελάχιστη τιμή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας.

2. Η φορολογική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας στην περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός βγει άγονος.

3. Τα προγράμματα πλειστηριασμών θα δημοσιοποιούνται με καταχωρήσεις σε μέσα ενημέρωσης καθώς και στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ιούλιος
Το νέο σύστημα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων θα πρέπει, σύμφωνα με το Μνημόνιο, να προωθηθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι θα δώσουν «μάχη» με την τρόικα για να μην «περάσει» η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία και θα επιδιώξουν με επιχειρήματα να μεταπείσουν τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Σε περίπτωση εφαρμογής της συγκεκριμένης ρύθμισης, η εφορία θα βγάζει στο σφυρί ακίνητα σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι-οφειλέτες να χάνουν ευκολότερα τα ακίνητα τους και το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που του οφείλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό για οφειλές προς το Δημόσιο είναι ελάχιστα εξαιτίας των προβλεπόμενων περιορισμών. Η ελάχιστη τιμή στην οποία μπορεί να εκπλειστηριασθεί ένα ακίνητο είναι η αντικειμενική του αξία.

Με δεδομένο ότι οι αντικειμενικές αξίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές πολλοί πλειστηριασμοί βγαίνουν άγονοι, καθώς δεν υποβάλλονται προσφορές, εκτός και αν πρόκειται για ακίνητο-φιλέτο.

Για να «σπάσει» η αντικειμενική αξία ως ελάχιστη τιμή θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον δύο άγονοι πλειστηριασμοί και στη συνέχεια το Δημόσιο να ζητήσει μέσω της Δικαιοσύνης τη μείωση της τιμής για την επανάληψη του πλειστηριασμού. Συνήθως αυτές οι διαδικασίες κρατούν μήνες και μάλιστα πολλές φορές δεν φέρνουν και αποτέλεσμα.

Μείωση 50%
Σύμφωνα με στοιχεία Δικαστηρίων, το πρώτο εξάμηνο του 2013 διενεργήθηκαν 11.300 πλειστηριασμοί, με την αξία τους να ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2013 συνολικά οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν στα δημοτικά καταστήματα της χώρας έφθασαν στα επίπεδα του 2012, δηλαδή περίπου στις 26.000.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων παρουσιάζουν μείωση κατά 50% σε σύγκριση με αυτούς που είχαν διενεργηθεί το 2009. Συγκεκριμένα το 2009 είχαν διενεργηθεί 52.000 πλειστηριασμοί, με την αξία των ακινήτων να φθάνει τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το αμέσως επόμενο έτος, δηλαδή το 2010, οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν στους 48.000 (αξία ακινήτων 3,8 δισ. ευρώ), το 2011 συρρικνώθηκαν ακόμη περισσότερο για να φθάσουν τους 44.100 και το 2012 πραγματοποιήθηκαν 26.000 πλειστηριασμοί.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com