Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Στην τελική ευθεία το νέο ΕΣΠΑ με ενισχύσεις 19,5 δισ. ευρώ

Δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης δρομολογούνται άμεσα μέσω του νέου ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 19,520 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.




Ο υπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον ενημέρωσε για την έγκριση του «ελληνικού» ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για το τρίτο, από τα 28 αντίστοιχα πακέτα των χωρών-μελών, που ενέκρινε η Κομισιόν.

Η «συμφωνία εταιρικής σχέσης» που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει χρηματοδότηση 15,52 δισ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και 4,2 δισ. ευρώ για την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης. Οι πόροι που θα διατεθούν στο πλαίσιο της αλιευτικής και της ναυτιλιακής πολιτικής θα οριστικοποιηθούν αργότερα, το καλοκαίρι. Αν συνεκτιμηθούν οι εισοδηματικές ενισχύσεις για τους αγρότες και τα επιπλέον ποσά που θα προέλθουν από την ενδιάμεση αναθεώρηση του 2016, κατά την οποία θα συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης, τότε το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων ως το 2020 μπορεί να ανέλθει στα 35 δισ. ευρώ.

Η προσπάθεια είναι να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε δράσεις που θα στηρίξουν αφενός την επιχειρηματικότητα και αφετέρου την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης. Υπάρχει συμφωνία με την Ε.Ε. δράσεις που αφορούν στην κατάρτιση, την απασχόληση των νέων, τη δημιουργία επιχειρήσεων από νέους ανέργους, στην καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών να τρέξουν γρήγορα μέσα στο 2014. Θα γίνει ειδική ομάδα ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία για να προωθηθούν άμεσα οι δράσεις αυτές», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Η προσπάθεια είναι το ΕΣΠΑ, το νέο ΕΣΠΑ να είναι ένας καταλύτης για την Ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που την χρειαζόμαστε και που μέσα στο 2014 θα την πετύχουμε», κατέληξε ο υπουργός.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η ανώτερη κοινοτική ενίσχυση στα νέα προγράμματα θα φθάσει στο 80%, έναντι 95% που είχε εγκριθεί την άνοιξη του 2010 κατά παρέκκλιση των κοινοτικών κανονισμών λόγω της κρίσης. Τα ποσοστά της συγχρηματοδότησης θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα με το ειδικό καθεστώς που θα διέπει κατά τη διάρκεια της επόμενης προγραμματικής περιόδου τις ελληνικές περιφέρειες. Εκτιμάται ότι σε περιοχές όπως το Ν. Αιγαίο η συγχρηματοδότηση θα περιοριστεί στο 50% καθώς θα θεωρηθεί αναπτυγμένη περιοχή, στη Στερεά Ελλάδα που βρίσκεται σε καθεστώς μετάβασης θα φθάσει στο 60% και στην υπόλοιπη χώρα στο 80%. Οπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης η έγκαιρη προετοιμασία και έγκριση του ελληνικού προγράμματος διασφαλίζει ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στις δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους, πράγμα που θα βοηθήσει να προκηρυχθούν πολύ γρήγορα δράσεις από το νέο ΕΣΠΑ στους τομείς:

Aπασχόληση-εκπαίδευση και κατάρτιση νέων.
Ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Υποστήριξη ανέργων.
Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (συνέχεια).
Τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα - Καινοτομία: Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα, με κοινοτική ενίσχυση 3,64 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική δημόσια δαπάνη 4,55 δισ. ευρώ. Αντιστοιχεί στο 25% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και τα κονδύλιά του θα στραφούν κυρίως στους 9 τομείς προτεραιότητας, όπως προκύπτουν από τις μελέτες των ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ και McKinsey, δηλαδή τουρισμός, αγροδιατροφικός τομέας, logistics, περιβαλλοντική βιομηχανία, φάρμακα - υγεία, παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, τεχνολογίες πληροφορικής και επικονωνιών, δημιουργικές βιομηχανίες και πολιτισμός.

Περιβάλλον και Μεταφορές: Eίναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα, κοινοτικής χρηματοδότησης 3,5 δισ. ευρώ και συνολικής δημόσιας δαπάνης 4,2 δισ. ευρώ. Αφορά στην ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, του μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε έργα αεροδρομίων, λιμενικά, διαχείριση αποβλήτων, νέες υποδομές και ολοκλήρωση έργων του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

Εκπαίδευση - Κατάρτιση - Απασχόληση: Κοινοτική Χρηματοδότηση 1,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε συνολική δημόσια δαπάνη 4,2 δισ. ευρώ συν 0,17 δισ. (Δ.Δ. 0,214 δισ. ευρώ) για απασχόληση των νέων. Αφορά σε κατάρτιση, βελτίωση δεξιοτήτων, κουπόνια ανέργων, βρεφονηπιακούς σταθμούς, εκσυγχρονισμό ΟΑΕΔ κ.λπ. Στη χρηματοδότηση του προγράμματος συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με αύξηση του μεριδίου του στο 31% από 25%.

Μεταρρύθμιση του Δημοσίου, προϋπολογισμού 9,4 δισ. ευρώ (Δ.Δ. 0,5 δισ. ευρώ). Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού, αναβάθμιση ΟΤΑ κ.λπ.

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Eυρωπαϊκή Χρηματοδότηση 4,2 δισ. ευρώ (Δ.Δ. 5,2 δισ. ευρώ) εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ μέσω των ΠΕΠ. Βελτίωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας, στήριξη την παραγωγών προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα κ.λπ.

Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας: Εκτιμώμενος προϋπολογισμός 250 εκατ. ευρώ (Δ.Δ. 333 εκατ. ευρώ) επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στο σύνολο των κλάδων του τομέα (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες κ.λπ.

ΠΕΠ: 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ και συνολικής δημόσιας δαπάνης 6,75 δισ. ευρώ.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com