Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Στο 21,65% η ανασφάλιστη εργασία τον Απρίλιο

Μείωση των ανασφάλιστα απασχολουμένων στις επιχειρήσεις στο 21,65% τον Απρίλιο, από 39,18% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, κατέγραψε το υπουργείο Εργασίας στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν μεικτά κλιμάκια υπαλλήλων της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ.




Με βάση τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τον Απρίλιο ελέγχθηκαν 1.510 επιχειρήσεις κλάδων που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας και σε σύνολο 4.666 εργαζομένων σε αυτές εντοπίστηκαν 1.010 ανασφάλιστοι (ποσοστό 21,65%), 540 αλλοδαποί (37,79% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων στις επιχειρήσεις) και 470 Ελληνες (ποσοστό ανασφάλιστων 14,52%).

Το συγκεκριμένο ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας (21,65%) είναι το τρίτο χαμηλότερο που καταγράφεται μέσα στο τελευταίο 15μηνο και εκτιμάται ότι συνδέεται με την εφαρμογή των υψηλών προστίμων (έως 10. 550 ευρώ ανά ανασφάλιστο) αν και ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν ειδικά τον Απρίλιο ήταν μικρότερος σε σχέση με τους ελέγχους οι οποίοι είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες (τον Ιανουάριο είχαν γίνει 1.880 έλεγχοι, τον Φεβρουάριο 2.196, τον Μάρτιο 2.112 και τον Απρίλιο μόνο 1.510).

Παρανομούν
Στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου το ποσοστό των ανασφάλιστα απασχολουμένων μειώθηκε στο 22,99% από 39,31% που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά το 37,89% των επιχειρήσεων οι οποίες ελέγχθηκαν (σχεδόν οι 4 στις 10) βρέθηκαν να απασχολούν εργαζομένους χωρίς ασφάλιση. Στις επιχειρήσεις - παραβάτες επιβλήθηκαν από τον Σεπτέμβριο έως τα τέλη Απριλίου πρόστιμα ύψους 15,6 εκατ. ευρώ για αδήλωτους εργαζόμενους, ενώ τον Απρίλιο το ΣΕΠΕ και οι ελεγκτές του ΙΚΑ επέβαλαν πρόστιμα 724.500 ευρώ για ανασφάλιστα απασχολουμένους που εντόπισαν.

Ενταση ελέγχων
Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ένταση των ελέγχων «ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης» υπογραμμίζοντας, ακόμη, ότι από τον επόμενο μήνα ο έλεγχος της αδήλωτης (μη καταγεγραμμένης στο ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο του ΙΚΑ) και της ανασφάλιστης εργασίας «θα γίνεται με ενιαίο τρόπο από την Επιθεώρηση Εργασίας και την ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ με σκοπό τις μέγιστες δυνατές συνέργειες».

«Σήμα κινδύνου»

Κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της οικονομίας και της απασχόλησης προβλέπει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ζητώντας, παράλληλα, να λειτουργήσει ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τους φτωχούς που αυξήθηκαν λόγω της λιτότητας που επιβλήθηκε για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Εκθεση επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΔΓΕ που θα συζητηθεί από σήμερα στη συνδιάσκεψη του Οργανισμού στη Γενεύη, παρουσία εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, διαπιστώνει ότι η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας, της απασχόλησης και των δημόσιων οικονομικών εξαιτίας της πολιτικής συνεχούς λιτότητας που επιβλήθηκε, απειλεί τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι εμπειρογνώμονες καλούν την κυβέρνηση και τρόικα «να δράσουν προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com