Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Γιατί τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη απογειώθηκαν στα 4,3 δισ. ευρώ

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εξακολουθούν να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.




Στα τέλη Απριλίου άγγιξαν τα 66 δισ. ευρώ με τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του 2014 να ανέρχονται σε 4,325 δισ. ευρώ.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και όπως δείχνουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τον Απρίλιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 763 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι μικρότερο σε σχέση με τα 1,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν μόνο τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα με «χαμηλές ταχύτητες» ολοκληρώνονται οι φορολογικοί έλεγχοι σε φορολογουμένους μεγάλου πλούτου, στις offshore εταιρείες, στους φορολογουμένους με εμβάσματα του εξωτερικού και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι οι φοροελεγκτές έχουν στα χέρια τους και «τρέχουν» τον έλεγχο χιλιάδων σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής, οι έλεγχοι δεν ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η είσπραξη σημαντικών εσόδων από την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τους φορολογικούς ελέγχους σε υποθέσεις σημαντικού φορολογικού ενδιαφέροντος δείχνουν τα εξής:

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους ανήλθαν σε 4,325 δισ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους σχεδόν 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο. Ειδικότερα τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στα 962 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο στο 1,39 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο σε 1,2 δισ. ευρώ και τον Απρίλιο σε 763 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) προσεγγίζει τα 66 δισ. ευρώ (4,325 δισ. ευρώ τα φρέσκα και 61,644 δισ. ευρώ τα παλαιά).

Τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο τετράμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 1,134 δισ. ευρώ εκ των οποίων 702 εκατ. ευρώ από τα παλαιά χρέη, δηλαδή αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και 432 εκατ. ευρώ από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα έχουν διαγραφεί χρέη ύψους 233 εκατ. ευρώ.

Φορο-έλεγχοι

Με αργούς ρυθμούς προχωρεί ο έλεγχος των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων από τους οποίους το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει σημαντικά έσοδα. Οι φοροελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «τρέχουν» ήδη 2.431 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογουμένους μεγάλου πλούτου, φορολογουμένους με εμβάσματα του εξωτερικού και offshore εταιρείες. Ωστόσο παρατηρείται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ από τους 2.481 φορο-ελέγχους μόλις 415 έλεγχοι ολοκληρώθηκαν στο τέλος Απριλίου, αριθμός που υπολείπεται των μνημονιακών στόχων. Πάντως όπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εικόνα αυτή βελτιώθηκε τον Μάιο, καθώς παρατηρείται ένταση των ελέγχων και των ρυθμών ολοκλήρωσής τους.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Βρίσκονται σε εξέλιξη 804 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί για 131 υποθέσεις με τους φόρους και τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί να ανέρχονται σε 190,53 εκατ. ευρώ και τις εισπράξεις μόλις σε 55,73 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για φέτος προβλέπει να έχουν ολοκληρωθεί 250 έλεγχοι μέχρι το τέλος Ιουνίου και 500 έλεγχοι συνολικά μέχρι το τέλος του έτους.

2. Διενεργούνται 370 μερικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων από τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι 168 και έχουν εισπραχθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 22,8 εκατ. ευρώ.

3. Ελέγχονται 1.307 υποθέσεις φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, offshore εταιρειών και φορολογουμένων με εμβάσματα του εξωτερικού. Από τις υποθέσεις αυτές έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 116 υποθέσεις, έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα ύψους 28,1 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 15,2 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για φέτος προβλέπει να έχουν ολοκληρωθεί 307 έλεγχοι μέχρι το τέλος Ιουνίου και συνολικά 720 έλεγχοι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και να εισπραχθεί το 50% των βεβαιωθέντων ποσών. Ειδικότερα:

- Ελέγχονται 397 φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου. Για τις 64 υποθέσεις ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και το ποσό που βεβαιώθηκε από φόρους και πρόστιμα ανήλθε σε 19,1 εκατ. ευρώ.

- Βρίσκονται σε εξέλιξη 751 έλεγχοι σε φορολογούμενους με εμβάσματα στο εξωτερικό. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόνο για 48 υποθέσεις με τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν να ανέρχονται σε 3,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εντολή που έχει δώσει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει να ελεγχθούν 500 υποθέσεις εμβασμάτων.

- Ελέγχονται 159 υποθέσεις offshore εταιρειών αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόλις 4 έλεγχοι με τα ποσά φόρων και προστίμων που βεβαιώθηκαν να φθάνουν τα 5,7 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, 1.202 φάκελοι φοροδιαφυγής έχουν ήδη φτάσει στον Οικονομικό Εισαγγελέα από εφορίες και το ΣΔΟΕ, ενώ 146 αναφορές βρίσκονται στα χέρια της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com