Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Σύγκρουση στη Βουλή για τα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Η κατάρτιση νέων Ρυθμιστικών Σχεδίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της ταχύρυθμης ανάπτυξης, όπως εισάγεται από την κυβέρνηση στο σχετικό νομοσχέδιο, προκαλεί τις έντονες ενστάσεις της αντιπολίτευσης, στην σχετική συζήτηση που διεξάγεται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.




Πράγματι, πέραν της πανθομολογούμενης ανάγκης κατάρτισης νέων Ρυθμιστικών Σχεδίων (τα υφιστάμενα χρονολογούνται από το 1985), που θα αντιστοιχούν στις ανάγκες οικιστικής και επιχειρηματικής επέκτασης, αλλά και στις ήδη εξελισσόμενες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, λίγα υπήρξαν τα σημεία σύμπτωσης ανάμεσα στους εισηγητές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης: Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, έσπευσε εξ αρχής να διευκρινίσει πως "ξεκινούμε χωρίς προαπαιτούμενα" και πως "τα κείμενα που έχετε, τα θεωρούμε ως κείμενα εργασίας". Παρά ταύτα ωστόσο, τόνισε πως ο διάλογος για την επικαιροποίηση των σχεδίων κρατά πάνω από μία δεκαετία. "Αρκετά με το διάλογο σ' αυτή τη χώρα!" συμπέρανε.

Ως κορυφαία σημεία αντιπαράθεσης, αναδεικνύονται η κατάργηση των Οργανισμών Ρυθμιστικών Σχεδίων της Αθήνας-Αττικής και της Θεσσαλονίκης και η παράλληλη επιφόρτηση των υπουργών Περιβάλλοντος να ρυθμίσουν μια σειρά από εκκρεμότητες μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Ως "αναπτυξιακή πρόκληση" αντιμετώπισε ο υπουργός Περιβάλλοντος την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Μανιάτης, "σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν 27.000 περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας και απασχολούνται περίπου 8 εκατ. 'Ανθρωποι - ενώ τα έσοδα των οικονομιών των 28 κρατών-μελών από τη σωστή αξιοποίηση των περιοχών αυτών, ξεπερνούν τα 65 δισ. ετησίως. Στην Ελλάδα έχουμε λιγότερους από 1500 εργαζόμενους και 1 εκ. ευρώ συνολικά έσοδα".

Αντίστοιχα, ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, έθεσε ως στρατηγικούς στόχους των νέων Ρυθμιστικών Σχεδίων, την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, "την εξισορρόπηση στην κατανομή των πόρων και των ωφελειών από την ανάπτυξη".

Στην εισήγησή της αντίθετα, η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (ΣΥΡΙΖΑ) διέκρινε στο νομοσχέδιο μια σειρά από ασάφειες, που "δίνουν τη δυνατότητα, να κάνει ό,τι θέλει, όποιος θέλει: Εμπορική επιφάνεια πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, διυλιστήριο στον υγροβιότοπο του Σχινιά, σύνθετο τουριστικό σε όλο το Σούνιο με είσοδο, ιατρούπολη με σπα και αναρρωτήρια σε όλη την πεδιάδα των Μεσογείων ή στην Πεντέλη. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής που θα έβαζε τους ειδικούς όρους, έγινε "κουφάρι" - και όλα αποφασίζονται κατά το δοκούν από τον κάθε υπουργό" ανέφερε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ. "Καταργούνται οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού - καταργείται ουσιαστικά η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας" παρατήρησε η βουλευτής, δηλώνοντας πως το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

"Τα Σχέδια αυτά, κατατίθενται σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή, κατά την οποία ο στόχος για έξοδο από την κρίση συνδέεται άμεσα με την ανάγκη για ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, την αύξηση της απασχόλησης και συνολικά την επαναφορά της οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης" σημείωσε ο Χρήστος Γκόκας (ΠΑΣΟΚ)."Η χώρα επιχειρεί να κάνει βήματα μπροστά, με την οικονομία να σταθεροποιείται - και πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά σε μια πορεία παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης" συμπλήρωσε.

"Εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο, διατάξεις που θίγουν το καθεστώς προστασίας των πάρκων και των αλσών, όπως το έθεσε η δασική νομοθεσία. Αναφέρεται η έννοια των "πόλεων αναψυχής" και των μητροπολιτικών πάρκων με ποικίλες και ετερόκλητες χρήσεις, ενώ αγνοείται παντελώς η έννοια του άλσους. Δεν αναφέρονται ρητά οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιτρέπουν κατ' εξαίρεση την αλλαγή χρήσης των δασών και των δασικών εκτάσεων" υποστήριξε ο Αντώνης Γρέγος (Χρυσή Αυγή).

"Χωρίς ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εφαρμογή της περιβαλλοντικής διαύγειας, το παρόν σχέδιο νόμου κινδυνεύει να αποτελέσει απλώς μια έκθεση ιδεών και τίποτα παραπάνω" παρατήρησε ο Παύλος Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ). "Στην Αττική επικρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τη διοίκηση και εκμετάλλευση των ακτών - γεγονός που δεν διευκολύνει την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του νομοσχεδίου" συμπλήρωσε.

"Μολονότι τα δυο Ρυθμιστικά σχέδια ομνύουν στην ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τη νομοθεσία των fast-track επενδύσεων. Την ώρα που το Ρυθμιστικό κάνει λόγο για διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα της παράκτιας ζώνης, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοσχέδιο για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του αιγιαλού" παρατήρησε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ).

"Προωθείται η λογική της νομιμοποίησης όλων των καταπατήσεων, η εκχώρηση εγκαταστάσεων στα διάφορα Mall και Golden Ηall. Προωθείται με πολλαπλό τρόπο η ιδιωτικοποίηση ελεύθερων χώρων και επιχειρήσεων που ανήκουν στο κράτος, περιγράφεται με λεπτομέρειες η πλήρης παράδοση του χώρου της Αττικής - ιδίως, στη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα." σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται


 
website counter
friend finderplentyoffish.com