Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ Δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του δημοσίου

Νέα ρύθμιση με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.





Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης επεξεργάζονται αλλαγές στις ποινές φυλάκισης που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ και για διάστημα άνω των 4 μηνών. Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι για την επιβολή των ποινών θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής προς το Δημόσιο και η πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Στόχος είναι να μην καταλήγουν στη φυλακή όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Αντίθετα για τους οφειλέτες που θα διαπιστώνεται ότι η μη καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών υποκρύπτει δόλο, θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις, θα διώκονται ποινικά και θα οδηγούνται κατευθείαν στη φυλακή.

Η νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση θα αφορά μόνο τους οφειλέτες οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Ωστόσο όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές οι προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν προκειμένου να αποδεικνύεται οικονομική αδυναμία του οφειλέτη είναι:

Το ύψος της οφειλής. Τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν να υπάρχει μια κλιμακωτή διαβάθμιση της ποινής ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Η πραγματική οικονομική του κατάσταση του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο οφειλέτης δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος του. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να διερευνάται αν προέβη σε δόλιες ενέργειες για να αποφυγή την πληρωμής της οφειλή είτε μεταφέροντας χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού είτε μεταβιβάζοντας τα περιουσιακά του στοιχεία σε συγγενικά πρόσωπα είτε αποκρύπτοντας εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία μέσω offshore εταιριών.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com