Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την οικονομία

Τα επόμενα βήματα στην οικονομία σχεδιάζει η κυβέρνηση, στον απόηχο του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.





Tα νέα δεδομένα που προέκυψαν στην πολιτική σκηνή αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας στους κυβερνητικούς χειρισμούς, υπό την πίεση της πιο επιθετικής στάσης που τηρεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται, μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, ώστε να ενισχυθεί η δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς και βελτιώσεις στο φορολογικό πεδίο. Ειδικά το τελευταίο θα τεθεί στη διαπραγμάτευση με την τρόικα το φθινόπωρο, όπου αναμένεται να κριθεί και το εύρος της νέας αναδιάρθρωσης του χρέους. Με την τρόικα να αναμένεται στην Αθήνα, εκτός απροόπτου τον Ιούλιο, για προπαρασκευαστικές συζητήσεις ενόψει της μεγάλης διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου, το θερμόμετρο ανεβαίνει.

1 Φορολογία. Κεντρική επιδίωξη, είναι η επαναδιαπραγμάτευση το Σεπτέμβριο, των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να δημιουργηθεί περιθώριο φορολογικών ελαφρύνσεων. Το πρώτο μεγάλο βήμα αναμένεται μέχρι τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του ΦΠΑ (απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς ΦΠΑ, ταχύτερες επιστροφές στις επιχειρήσεις, ειδική «ομάδα κρούσης» για την καταπολέμηση της απάτης) με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ, που η τρόικα εκτιμά ότι οδηγεί σε απώλειες εσόδων 10 δισ. ευρώ ετησίως. Άλλωστε η τύχη του αιτήματος για σταδιακή μείωση της φορολογίας θα κριθεί από τα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με το εάν θα συμφωνηθεί χαλάρωση των στόχων για τα πλεονάσματα. Ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ότι από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει το ειδικό καθεστώς για την πληρωμή του ΦΠΑ στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με ιδιώτες και το Δημόσιο. Ταυτόχρονα έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή που θα αξιολογήσει τις προοπτικές μείωσης των φορολογικών συντελεστών σε άμεσους και έμμεσους φόρους και το δημοσιονομικό κόστος. Το θέμα θα τεθεί στην τρόικα το Σεπτέμβριο με τον Αντ. Σαμαρά να έχει ήδη δεσμευθεί για σταδιακή μείωση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%, στα εισοδήματα φυσικών προσώπων στο 33% και στο ΦΠΑ στο 12%. Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει και θέμα βελτίωσης των όρων της ρύθμισης για τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ώστε να δοθούν κίνητρα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, που μήνα με το μήνα αυξάνονται.

2 Αποκρατικοποιήσεις. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο πεδίο που συνδέεται και με τη συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε «φρένο» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Η Ολομέλειά του έκρινε αντισυνταγματική την παραχώρηση από το Δημόσιο της πλειοψηφίας του μετοχικού της κεφαλαίου της εταιρείας. Το σκεπτικό είναι πως το κράτος δεν μπορεί να χάσει την πλειοψηφία στον ιδιοκτησιακό έλεγχο και την εποπτεία στην παροχή νερού - αποχέτευση, αφού κατά το Σύνταγμα οφείλει να εγγυάται τη συνεχή, επαρκή, υπό όρους υγιεινής και σε προσιτή τιμή. Πάντως απέρριψε αιτήσεις που στρέφονταν κατά της παρόμοιας ιδιωτικοποίησης - μεταβίβασης μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ άλλων δημοσίων επιχειρήσεων, όπως ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΟΛΠ - ΟΛΘ και ΛΑΡΚΟ. Ωστόσο ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και αυτών των εταιριών δεν θα συναντήσει νέες προσφυγές.

3 Μεταρρυθμίσεις. Στο άμεσο μέλλον πρέπει να προωθηθούν συγκεκριμένες δράσεις ώστε να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου, ύψους 1 δισ. ευρώ έκαστη. Εδώ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο καθορισμός του δεύτερου «κύματος» φόρων υπέρ τρίτων που θα καταργηθούν, η συγχώνευση επικουρικών ταμείων, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών αλλά και το «σπάσιμο» της ΔΕΗ ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com