Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ThyssenKrupp Marine Systems: Προσφεύγει στο ΣτΕ για να μην επιστρέψει στο Δημόσιο 115 εκατ. ευρώ

Η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η καταλογιστική πράξη ύψους 115.000.000 ευρώ που εξέδωσε σε βάρος της ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος (η εταιρεία έχει εξαγοράσει την Howaldtswerke-Deutsche Werft-HDW).





Το ελληνικό κράτος ζητάει από την γερμανική εταιρεία να του επιστραφεί το σύνολο των ποσών (115 εκατ. ευρώ) που της έχει δώσει από το 2010 έως τα μέσα του 2011, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Το ποσό αυτό δόθηκε σε δύο δόσεις των 18 εκατ. και των 97 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο κ. Αβραμόπουλος, επικαλούμενος επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την εθνική άμυνα, καταλόγισε στην γερμανική εταιρεία το ποσό των 115 εκατ. ευρώ, και διαβίβασε τη σχετική πράξη στη ΔΟΥ για είσπραξη. Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικαλείται αδικαιολόγητο πλουτισμό της γερμανικής εταιρείας λόγω της καθυστέρησης παράδοσης των υπερσύγχρονων υποβρύχιων «κλάσης 214».

Όπως αναφέρεται στην καταλογιστή πράξη:

1) Από το πρόγραμμα «Αρχιμήδης» έπρεπε να έχει παραδοθεί ήδη το υποβρύχιο Πιπίνος (12 Απριλίου 2012), το υποβρύχιο Ματρώζος (17 Φεβρουαρίου 2013) και το υποβρύχιο Κατσώνης (27 Δεκεμβρίου 2013).

2) Από το πρόγραμμα «Ποσειδών» έπρεπε να έχει γίνει η παράδοση του υποβρυχίου Ωκεανός (27 Μαΐου 2012) και τα πρόσθετα υλικά υποβρυχίου (excess materials) της σύμβασης 021Β/02.

3) Δεν έχει ξεκινήσει η παράδοση μέσω της εταιρείας HDW του συνόλου των επιπλέον/πρόσθετων υλικών (excess materials). Η αδυναμία αυτή του αναδόχου του έργου οφείλεται στη διαπίστωση ότι στη λίστα των υλικών της σύμβασης 021Β/02 υπάρχουν διπλοεγγραφές και ανύπαρκτα υλικά. Η υπαίτια αδυναμία εκπλήρωσης της σχετικής υποχρέωσης καθιστά την καταβολή των σχετικών ποσών αχρεωστήτως καταβληθέντων.

4) Μετά την καταγγελία (16 Μαΐου 2011) από πλευράς της εταιρείας HDW της σύμβασης με τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), η κατασκευή των δύο νέων υποβρυχίων του προγράμματος «Ποσειδών ΙΙ» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την HDW, λόγω των αποκλειστικών δικαιωμάτων σχεδιασμού των υποβρυχίων που έχει.

5) Η κατασκευή των δύο υποβρυχίων του προγράμματος «Ποσειδών ΙΙ» δεν έχει καν αρχίσει.

Η άμεση έκδοση της καταλογιστικής πράξης από τον κ. Αβραμόπουλο κρίθηκε αναγκαία για την αποτροπή κινδύνων και για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με την καταλογιστική πράξη «ως επιτακτικό δημόσιο συμφέρον νοείται η ανάγκη άμεσης διασφάλισης της απόφασης καταλογισμού μιας εξαιρετικά μεγάλης απαίτησης του ελληνικού Δημοσίου προερχομένης από την εκτέλεση προγραμμάτων ναυπήγησης υποβρυχίων άμεσα συνδεδεμένων με ζητήματα εθνικής άμυνας έναντι του κινδύνου να καταστεί η εκτέλεση της απαίτησης αυτής αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής».

Η γερμανική εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι η καταλογιστική πράξη είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη.

Αναλυτικότερα, υποστηρίζει ότι κακώς εκδόθηκε από τον κ. Αβραμόπουλο η καταλογιστική πράξη, αφού αρμόδιος για το θέμα καταλογισμών σε ιδιώτες είναι ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, υποστηρίζει, παραβιάστηκε η συνταγματική επιταγή του άρθρου 20 που επιτάσσει πριν από την έκδοση οποιασδήποτε καταλογιστικής πράξης να καλείται ο ενδιαφερόμενος σε ακρόαση, ενώ συγχρόνως η ίδια η καταλογιστική πράξη έχει πλημμελή αιτιολογία.

Να σημειωθεί ότι ήδη το ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC) και ζητάει να του επιδικαστεί αποζημίωση για την καθυστέρηση παράδοσης των υποβρυχίων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com