Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Αύξηση 0,6% στους μισθούς το α' τρίμηνο

Το πρώτο ενθαρρυντικό στοιχείο από το «μέτωπο» των μισθών, μετά από 3,5 χρόνια, ήλθε χθες από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που κατέγραψε μικρή αύξηση 0,6% στο σύνολο της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.





Πρέπει να σημειωθεί ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2010, που ο σχετικός δείκτης είχε διαμορφωθεί στο υψηλότερο σημείο, οι σωρευτικές απώλειες στους μισθούς προσέγγισαν το 24,7%.

Η αύξηση κατά 0,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενσωματώνοντας την εποχική διόρθωση, αλλά χωρίς να υπάρχει διόρθωση των εργάσιμων ημερών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat η ΕΛΣΤΑΤ προσάρμοσε τα στοιχεία έναντι διάφορων ακραίων καταστάσεων που σχετίζονται με την εποχικότητα, όπως ο 14ος μισθός, υπερωριακές αμοιβές και μπόνους για επίτευξη στόχων σε διάφορες επιχειρήσεις. Η αύξηση κατά 0,6% είναι η πρώτη άνοδος που καταγράφεται στα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία μετά από 14 διαδοχικά τρίμηνα, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως στο πρώτο τρίμηνο του 2013 είχε καταγραφεί μεγάλη μείωση 12,4%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία για τον δείκτη μισθών στο πρώτο τρίμηνο του 2014 και χωρίς διόρθωση των εργάσιμων ημερών, καταγράφηκε μείωση 1,8% στις αμοιβές των εργαζομένων, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τη διόρθωση των εργάσιμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση οι προσωρινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι μισθοί μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 3,3%, ενώ στην Κύπρο υποχώρησαν κατά 7,9%. Κατά μέσο όρο, στις 28 χώρες της Ε.Ε. οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,7% και η μεγαλύτερη άνοδος (7,7%) καταγράφηκε στη Λετονία.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com