Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

«Βόμβα» απλήρωτων φόρων ύψους 66,37 δισ. ευρώ

Απειλεί να τιναχθεί στον αέρα ο φετινός προϋπολογισμός εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους. Και μάλιστα προτού ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.




Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών έχουν φτάσει πλέον στα 66,37 δις. ευρώ καθώς μέσα στους πρώτους μήνες του 2014 αυξήθηκαν κατά 5,2 δις ευρώ επιβεβαιώνοντας την αδυναμία των φορολογούμενων να πληρώσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο προστέθηκαν στους απλήρωτους φόρους άλλα 873 εκατ. ευρώ. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το Μάιο το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο διαμορφώθηκε στα 66,370 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 65,969 που ήταν τον Απρίλιο. Η αύξηση αυτή προέρχεται από τα εξής:
- την αύξηση κατά 873 εκατομμυρίων ευρώ του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους προς το δημόσιο, δηλαδή των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από τις αρχές του 2014.
- τη μείωση του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους (αυτού που κατέστη ληξιπρόθεσμο έως το τέλος του 2013) κατά 472 εκατομμύρια ευρώ, καθώς από τα 61,644 δισ. ευρώ μειώθηκε το Μάιο στα 61,172 δισ. ευρω. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην είσπραξη 150 εκατομμυρίων ευρώ και στη διαγραφή ως ανείσπρακτων άλλων 333 εκατομμυρίων ευρώ.

Κι όλα αυτά την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πρωτογενές πλεόνασμα 707 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου, το οποίο είναι υψηλότερο κατά 499 εκατ. ευρώ από τον πρόσφατα αναθεωρημένο στόχο, ενώ ειδικά τα φορολογικά έσοδα ήταν υψηλότερα κατά 140 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον επικαιροποιημένο στόχο.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς οι απλήρωτοι φόροι αυξάνονται με ρυθμό περίπου 1 δις ευρώ το μήνα. Και θα γίνουν ακόμη χειρότερα επειδή από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου ακινήτων και του φόρου εισοδήματος ενώ μέχρι το τέλος του έτους οι Ελληνες πρέπει να πληρώσουν πάνω από 11 δις ευρώ στην εφορία.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com