Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Αλλάζουν όλα στην οικονομία

Μια νέα παραγωγική δομή, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο αναδύεται μέσα από τη βαθιά εξαετή κρίση, που αποσάθρωσε την ελληνική οικονομία, εκτινάσσοντας την ανεργία σε πρωτόγνωρα επίπεδα.




πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες και εκεί όπου έχει δομικά πλεονεκτήματα, όπως τα logistics. Εκεί θα δημιουργηθεί πλούτος και νέες θέσεις εργασίας.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στη διάρκεια της κρίσης χάθηκαν ένα εκατ. θέσεις εργασίας και η μελέτη της Endeavor, που παρουσιάζει η «Η» σήμερα, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των χαμένων θέσεων εργασίας δεν μπορούν να ανακτηθούν από τους ίδιους κλάδους. Η νέα αναπτυξιακή πορεία και η τόνωση της απασχόλησης θα πραγματοποιηθούν μόνον εφόσον αναπτυχθούν επιχειρήσεις με καινοτόμο και εξωστρεφή προσανατολισμό.

Στη διαδικασία μετασχηματισμού, σύμφωνα με την Endeavor, πάνω από 640.000 εργαζόμενοι εκτιμάται ότι θα αναγκαστούν να αλλάξουν τομέα και πάνω από 500.000 θα αναγκαστούν να μετακινηθούν εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να αναζητήσουν εργασία σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Πρόκειται για διεργασίες που έχουν ήδη βιώσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, του πλούσιου Βορρά συμπεριλαμβανομένου. Καθώς οι δομές των αναπτυγμένων οικονομιών μεταλλάσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επιχειρώντας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, που προκαλούν οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι μετακινήσεις επενδυτικών κεφαλαίων, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να αλλάξουν επάγγελμα, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες πάνω από τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Τώρα τέτοιου είδους διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και στο ελληνικό εργατικό δυναμικό. Είναι, λοιπόν, ανάγκη αυτή η αναπροσαρμογή να γίνει όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα. Το κράτος, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, μπορεί και πρέπει να «καθοδηγήσει» και να υποβοηθήσει αυτές τις διεργασίες και μέσω προγραμμάτων επανακατάρτισης. Οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι διαθέσιμοι. Αρκεί να διατεθούν για πραγματική κατάρτιση, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου «κατάρτισης κουρέματος προβάτων».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com