Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

50 δισ. ετησίως το όφελος από την ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού

Σε 50 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζει πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το όφελος από την φυσική και οικονομική ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού της Ευρώπης.




Η μελέτη εξετάζει τα οφέλη που θα προκύψουν μέσω της απελευθέρωσης και της ενοποίησης των επιμέρους αγορών ηλεκτρισμού των χωρών-μελών σε τέσσερις βασικούς τομείς, τις ρυθμιζόμενες τιμές στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, που πολλές φορές είναι ελλειμματικές, την ανάπτυξη των ανταλλαγών ηλεκτρισμού μεταξύ των χωρών ώστε να αποφεύγονται πλεονάζουσες επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την έλλειψη διασύνδεσης των αγορών και την εξισορρόπηση της αγοράς.

Τιμολόγια
Από την αξιολόγηση του Κοινοβουλίου προκύπτει ότι το ελάχιστο όφελος που μπορεί να επιφέρει η ενοποίηση σε καθένα από τους τέσσερις αυτούς τομείς ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, αν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μπορούσαν να επιλέξουν το φθηνότερο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχει στην Ευρώπη, τότε θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου 13 δισ.. ευρώ το χρόνο !

Τα κυριότερα από τα συμπεράσματα της μελέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανά τομέα έχουν εξής :

• Ρυθμιζόμενες τιμές: Έλλειμμα συσσωρεύεται για κάθε kWh ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται με ρυθμιζόμενο τιμολόγιο. Σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Πολωνία, από οικιακούς καταναλωτές με μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 3.000 kWh και ρυθμιζόμενα τιμολόγια, το έλλειμμα φθάνει περίπου τα 720 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Συνολικά το έλλειμμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα ρυθμιζόμενα οικιακά τιμολόγια υπολογίζεται σει 9,5 δισεκ. ευρώ ετησίως.

• Ανάπτυξη κόμβων και ανταλλαγών: Προκειμένου να αξιολογηθεί το κόστος της «μη ενοποίησης», έγινε σύγκριση του κόστους παραγωγής σε έξι χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία) σε συνθήκες ολοκλήρωσης και μη. Η σύγκριση έδειξε ότι, για το σύνολο αυτής της περιοχής, θα απαιτούνταν μικρότερη εγκατεστημένη ισχύς της τάξεως των 16,5 GW. Δηλαδή, σχεδόν 8% λιγότερη ισχύ από ό, τι χρειάζονται τα ξεχωριστά συστήματα παραγωγής σε κάθε χώρα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το κόστος κεφαλαίου που αποφεύγεται, υπολογίζεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα αποφεύγεται σταθερό λειτουργικό κόστος της τάξης των 448 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το όφελος της ενοποίησης θα μπορούσε να φθάσει στα 3 δισ. ευρώ ετησίως σε μακροπρόθεσμη βάση. Απουσία σύζευξης στην αγορά: Η σύζευξη των αγορών τόσο σε επίπεδο δικτύων όσο και εμπορικά, αυξάνει την αποτελεσματικότητα στην κατανομή της διαθέσιμης ισχύος.

Αποδοτικότητα
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στα σύνορα Γαλλίας- Ιταλίας και η οποία μέτρησε τις απώλειες οικονομικής αποδοτικότητας, με βάση το κόστος για τη διαθεσιμότητα ισχύος, τις δημοπρασίες για την ανταλλαγή ποσοτήτων ρεύματος μεταξύ των δυο χωρών κλπ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια αποδοτικότητας φθάνει στα 78 εκατ. ετησίως.

Εξισορρόπηση της αγοράς: Οι Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, η αρμοδιότητα των οποίων συνήθως οριοθετείται εντός των συνόρων των χωρών- μελών, διαχειρίζονται ο καθένας ξεχωριστά την εξισορρόπηση των συστημάτων.

Η μεταξύ τους συνεργασία θα μειώσει την απαιτούμενη διαθέσιμη ισχύ για τις ποσότητες της ενέργειας που χρησιμοποιούνται. Το International Grid Control Cooperation, Διεθνής Συνεργασία Ελέγχου Δικτύων, στο οποίο συμμετέχουν έξι Διαχειριστές με κέντρο τη Γερμανία, εξοικονομεί περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χάρη στις συνέργειες που πετυχαίνει..

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το όφελος από την ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης έχει καταγραφεί από πολλές μελέτες, κάποιες από τις οποίες το ανεβάζουν ακόμα και στα 200 δισ.. ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου τονίζει την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου και στη δημιουργία της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού (target model). Zητά επίσης . να υπάρχει διαφανής τιμολόγηση, να ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, να σταματήσει η φυσική απομόνωση των αγορών ενέργειας διαφόρων κρατών μελών και να δοθεί έμφαση στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Αναβάθμιση της σύνδεσης

Το όφελος από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να φθάσει στα 200 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες για την επαναλειτουργία του αναβαθμισμένου ηλεκτρικού καλωδίου που συνδέει τις δύο χώρες.

Πρόκειται για το καλώδιο υψηλής τάσης, αμφίδρομης ροής μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, δυναμικότητας μεταφοράς 500 MW και συνολικού μήκους 313 χλμ, εκ των οποίων τα 160 χλμ υποθαλάσσια. Πρόκειται για τη μόνη απ' ευθείας ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Δ. Ευρώπη και λειτουργεί από το 2001.

Το έργο αποτελεί συνεργασία της ιταλικής TERNA Rete και του ΑΔΜΗΕ και οι εργασίες εκσυγχρονισμού του υλοποιήθηκαν από την Terna, που χρησιμοποίησε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις για τη βελτίωση των επιπέδων ασφαλείας, σύμφωνα με τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές. Ας σημειωθεί ότι σχεδιάζεται η κατασκευή και δεύτερου καλωδίου που θα ενώνει τις δύο χώρες. -Ο εκσυγχρονισμός της υποδομής αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς- δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε επίσης στα βήματα που γίνονται για την δομική μεταρρύθμιση της εγχώριας αγοράς, δηλαδή την κατάργηση των στρεβλώσεων και τον επανασχεδιασμό της, υπό όρους ουσιαστικής απελευθέρωσης και πραγματικού ανταγωνισμού. Πρόσθεσε ότι μέσα από την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ επιταχύνεται η υλοποίηση υποδομών όπως η διασύνδεση με την Κρήτη και το έργο των Κυκλάδων, που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο.

«Σε διεθνές επίπεδο οι εξελίξεις που σχετίζονται με την πορεία της ενοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών στο πλαίσιο του target model αλλά και την ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μας τοποθετούν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενεργειακή ασφάλεια» δήλωσε ο υφυπουργός, δίνοντας έμφαση στη σημασία των διασυνοριακών διασυνδέσεων και υποδομών.

ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Μείωση κόστους

Ηρύθμιση για την αντιστάθμιση του κόστους των ρύπων, μέτρο που εντάσσεται στις δράσεις για τη μείωση της δαπάνης ηλεκτρισμού στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τροπολογία στον νομοσχέδιο «Νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας - Αττικής και Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με την τροπολογία, μέρος των εσόδων του από τη δημοπράτηση των Δικαιωμάτων Εκπομπής Ρύπων που αποδίδεται στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρισμού θα διατεθεί από τον ΛΑΓΗΕ την περίοδο 2013-2020 στις επιχειρήσεις εκείνες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη διαρροή άνθρακα, όπως ονομάζεται το φαινόμενο της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε χώρες εκτός Ε.Ε., προκειμένου να γλιτώσουν το έξτρα κόστος από την αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία των Βρυξελλών.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι σύμφωνες με το μέτρο, που είχε εξαγγελθεί από τον Φεβρουάριο, όμως καθυστερούσε στις Βρυξέλλες. Πριν από λίγες εβδομάδες, η Ε.Ε. μετά από αλληλογραφία με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη έδωσε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του. Ας σημειωθεί ότι αναλόγου τύπου μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Με κοινή απόφαση οι υπουργοί Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Ανάπτυξης θα καθορίσουν τους δικαιούχους του μέτρου, το μέγιστο ποσοστό της ενίσχυσης που θα δίδεται και τη μεθοδολογία υπολογισμού της.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com