Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Το 58% των Ελλήνων ανακυκλώνει καθημερινά

Σχεδόν κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε η περιβαλλοντική υπευθυνότητα των Ελλήνων στο διάστημα των τελευταίων επτά ετών, καθώς όπως αποδεικνύει μια νέα έρευνα της Public Issue, το ποσοστό που ανακυκλώνει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ανέρχεται πλέον σε 86% το 2014, από 58% το 2007.



Η έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος του WWF Ελλάς, Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καταδεικνύει πως οι πολίτες βελτιώνονται στο κομβικό ζήτημα της ανακύκλωσης, αλλά απομένει ακόμη μακρύς δρόμος, καθώς το ποσοστό των συμπολιτών μας που ανακυκλώνει σχεδόν σε καθημερινή βάση δεν ξεπερνά το 58%.

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί μάλιστα η ύπαρξη ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσοστού πολιτών (13%) που δεν ανακύκλωσε ούτε μια φορά τον μήνα ή ακόμα χειρότερα δεν γνωρίζει τι είναι η ανακύκλωση, ενώ το 1% των πολιτών δήλωσε πως δεν υπάρχει κάδος ανακύκλωσης στην περιοχή του. Αναφορικά με τα είδη που ανακυκλώνουν συχνότερα οι Έλληνες, είναι κυρίως χαρτιά (90%) και πλαστικές συσκευασίες (64%).

Πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό για μέταλλα (49%), γυαλιά (49%) και μπαταρίες (44%), ενώ ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό όσων τον τελευταίο μήνα ανακύκλωσαν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (μόλις το 13%).

Η πλειονότητα των πολιτών που δεν ανακύκλωσαν τον τελευταίο μήνα, δήλωσε ότι αυτό συνέβη διότι «δεν έτυχε να πετάξουν κάτι» (53%), όμως υπάρχει και μία άλλη μερίδα ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν ανακύκλωσαν επειδή θεωρούν ότι «δεν αξίζει τον κόπο» (11%).

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2010 κάθε Έλληνας προκάλεσε κατά μέσο όρο 457 κιλά οικιακών αποβλήτων, από 416 κιλά το 2001, ενώ στους στόχους της Ε.Ε. προβλέπεται η ανακύκλωση των οικιακών κι άλλων παρόμοιων αποβλήτων να φτάσει στο 50% έως το 2020. Ο στόχος για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς σήμερα ανακυκλώνεται μόλις το 20% των οικιακών απορριμμάτων.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com