Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Θερινή «φοροκαταιγίδα» 6,4 δισ. ευρώ - Ποιους φόρους θα πληρώσουμε και πότε

Με το χέρι στη τσέπη θα είναι κάθε μήνα οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους για να πληρώνουν φόρους για τα εισοδήματά τους και τα ακίνητά τους.




ην Πέμπτη 2,5 εκατ. νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος ο οποίος συνολικά ανέρχεται σε 3,75 δισ. ευρώ.

Από την 1η Αυγούστου έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ για περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που θα τους κρατάει «συντροφιά» κάθε μήνα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις η πληρωμή του νέου φόρου στα ακίνητα που συνολικά υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ.

Η θερινή φοροκαταιγίδα ξεκινά με τον «λογαριασμό» του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για περίπου 6 εκατ. φορολογούμενους. Σταδιακά από την Παρασκευή 1η Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί για τους περισσότερους φορολογούμενους μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αναζητήσουν τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά σημειώματα στο λογαριασμό τους στο Taxisnet χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης. Για κάθε σύζυγο θα εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ ενώ σε περίπτωση που η σύζυγος δεν διαθέτει δικούς της κωδικούς πρόσβασης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του συζύγου. Επίσης η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει email στους ιδιοκτήτες ακίνητων με το οποίο θα τους ενημερώνει για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου το πιθανότερο είναι, η πληρωμή του να γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου αφού ο φόρος θα βεβαιωθεί με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2014.

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου γίνεται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία της περιουσιακή τους κατάστασης προλαβαίνουν να το πράξουν μέχρι αύριο στις 11 το πρωϊ. Μετά η ηλεκτρονική εφαρμογή θα κλείσει και όσες προσωρινές δηλώσεις δεν θα οριστικοποιηθούν μέχρι τότε θα διαγραφούν. Η εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9 θα ξανανοίξει μετά την ολοκλήρωση ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη. Οι φορολογούμενοι που θα εντοπίσουν λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να τα διορθώσουν.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 2,65 δισ. ευρώ. Τόσα υπολογίζει πως θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών αν και η κατάσταση στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους κοντά στο 1 δισ. ευρώ) δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου για την πραγματική απόδοση του φόρου.

Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ από το νέο φόρο ακινήτων «γλιτώνουν» τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κλπ) αλλά και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου... στέγη. Ο νέος φόρος φέρνει μειώσεις επιβαρύνσεων στους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες οι οποίες έχουν καλύψει πλήρως τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους.

Την ίδια ώρα όμως φέρνει περισσότερους φόρους για πολλούς φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από ένα σπίτι στην πόλη (διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, καθώς και γενικότερα για όσους κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (είτε ημιτελή είτε αποπερατωμένα) και αδόμητα οικόπεδα.

Πληρωμή φόρου εισοδήματος

Την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι την Πέμπτη περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου. Στα φετινά εκκαθαριστικά ενσωματώνονται μέχρι και 4 διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Τον τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο θέλουν να προστατεύσουν από κατασχέσεις καταθέσεων έως 1.500 ευρώ για οφειλές στο Δημόσιο μπορούν να δηλώσουν από σήμερα οι φορολογούμενοι στην ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet. Η εφαρμογή είναι απλή καθώς ο φορολογούμενος θα δηλώσει το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο αυτός τηρείται. Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή / και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com