Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Για την Παιδεία 8,5 εκατ. από επιστροφές «μαύρου χρήματος»

Περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, από το ποσό των 33,8 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσε η κυβέρνηση από μίζες και άλλες εγκληματικές ενέργειες κατά του ελληνικού δημοσίου, θα διατεθούν στην Παιδεία.





Μέρος του ποσού αναμένεται να διατεθεί για την ενίσχυση των μειωμένων προϋπολογισμών ΑΕΙ και ΤΕΙ, θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας με τους εκπροσώπους των ανωτάτων ιδρυμάτων.

Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων έθεσαν θέμα λειτουργίας των ιδρυμάτων τους, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει πολλά ιδρύματα να λαμβάνουν 70% λιγότερα κονδύλια από ό,τι προ πενταετίας.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για να φύγουν οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας των ΑΕΙ (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ώστε να απελευθερωθεί σε ένα βαθμό η διαχείριση των οικονομικών τους. Το θέμα μάλιστα θα συζητηθεί την Πέμπτη σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και συναρμόδιους υπουργούς. Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί εγκύκλιος ενημέρωσης των ιδρυμάτων για τον τρόπο χρησιμοποίησης κονδυλίων από τα αποθεματικά τους για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, όπως ο νόμος επιτρέπει. Παράλληλα, θα απελευθερωθεί η διαδικασία λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, προκειμένου οι αποφάσεις να λαμβάνονται με υπογραφή των πρυτάνεων των πανεπιστημίων και όχι με υπογραφή υπουργού.

Μετεγγραφές
Για τις μετεγγραφές οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων ανέφεραν ότι υπάρχει πρόβλημα πιθανής αποψίλωσης των περιφερειακών πανεπιστημίων από τον μεγάλο αριθμό των φοιτητών που θα δικαιούνται φέτος μετεγγραφής. Ο υπουργός από την πλευρά του δήλωσε ότι μελετώνται προτάσεις που έχουν κατατεθεί για το θέμα στο υπουργείο. Οι δύο πλευρές, πάντως, διαφώνησαν σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων. Ο κ. Λοβέρδος τους εκτίμησε έως 10.000, τα ιδρύματά τους εκτιμούν μεταξύ 20.000 και 30.000.

Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή η έκθεση αξιολόγησης για τις ανάγκες διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ ΑΕΙ, βάσει της οποίας θα διαπιστωθεί πόσοι από τους 1.036 υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα θα επιστρέψουν.

Σχολεία
Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε ότι για τη σχολική χρονιά 2014-2015 το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει σε προσλήψεις 24.500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών προκειμένου να καλύψει παλαιότερα κενά, αλλά και τις 11.200 συνταξιοδοτήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2013-2014 χωρίς να αντικατασταθούν από αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων. Όπως είπε, την περυσινή σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν 19.500 προσλήψεις αναπληρωτών και πρόσθεσε: «Φέτος θα έπρεπε να πάρουμε 24.500.

Ωστόσο, με μια πρόχειρη εκτίμηση θα χρειαστούμε 22.500 αναπληρωτές», εξηγώντας ότι τα υπόλοιπα κενά θα καλυφθούν από το μειωμένο ποσοστό αποσπάσεων εκπαιδευτικών προς διάφορους φορείς.

Ο υφυπουργός είπε ότι η σχετική εγκύκλιος για τους αναπληρωτές θα βγει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ δεν ξεκαθάρισε εάν ο τρόπος επιλογής τους -αυξημένη μοριοδότηση- θα γίνει από την φετινή χρονιά ή από του χρόνου.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com