Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Κυβέρνηση-ΣΕΒ «κλείδωσαν» το σχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Εντός του Αυγούστου θα δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που απειλούν χιλιάδες επιχειρήσεις και οικογένειες.




Το τελικό κείμενο θα συζητηθεί ώστε να υπάρξει νόμος που θα δίνει «ανάσα» σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

Το σχέδιο συζητήθηκε εκτενώς στο Μέγαρο Μαξίμου και στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή μελών και του προέδρου του ΣΕΒ Θόδωρου Φέσσα, καθώς και των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Επικράτειας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, για το ζήτημα των δανείων τόνισε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο να μην υπάρξει ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή να δικαιωθούν οι μπαταχτσήδες, και δεύτερον να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη διϋπουργική επιτροπή της Πέμπτης όπου θα τεθεί ξανά το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων αλλά και γενικότερα η πολιτική για την ανάπτυξη της βιομηχανίες. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει την υποχρέωση της κάθε επιχείρησης που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα δάνειά της να παρουσιάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητάς της.

θα δημιουργηθεί ένας εξωδικαστικός μηχανισμός και θα δίνεται η δυνατότητα να ενοποποιούνται τα χρέη που έχουν οι επιχειρήσεις σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο και τους προμηθευτές τους να προσφεύγουν σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα ακολουθεί σφιχτές και σύντομες χρονικά μεθόδους για τη διευθέτηση των οφειλών. Με πιο απλά λόγια θα κάθονται σε ένα τραπέζι επιχειρήσεις, τράπεζες και όσοι έχουν να λαμβάνουν από τις εταιρίες και θα βρίσκουν τρόπο ρύθμισης των οφειλών. Αυτοί μπορεί να είναι είτε οι πολλές δόσεις, είτε η μείωση του επιτοκίου, η ακόμη και διαγραφή προστίμων κλπ. Για να υπαχθεί μία επιχείρηση σε αυτόν τον μηχανισμό θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες από τους πιστωτές της, οι οποίοι και θα έχουν τον κύριο ρόλο στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Για παράδειγμα μπορεί να ζητήσει από την επιχείρηση μείωση λειτουργικών δαπανών, προσωπικού ή αλλαγή μάνατζμεντ κλπ.

Η ρύθμιση θα γίνεται δηλαδή με βάση το οικονομικό προφίλ της κάθε επιχείρησης που χρωστά. Ο μηχανισμός διευθέτησης των χρεών των επιχειρήσεων θα δουλεύει με σφιχτό πλαίσιο. Τόσο σε επίπεδο κανόνων και βημάτων που θα πρέπει να ακολουθούνται όσο και σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος. Η όλη διαδικασία από τη στιγμή της υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό μέχρι την οριστική απόφαση θα κρατά το πολύ δύο μήνες. Έτσι, μία επιχείρηση που έχει πολλά χρέη θα μπορεί να ζητά τη διευθέτησή τους. Η καταβολή σε πολλές δόσεις των οφειλών είναι ένας από τους τρόπους ρύθμισης που θα προβλέπεται. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι αρκετή η πληρωμή των χρεών προς τράπεζες, ταμεία ή εφορία σε 100 δόσεις. Και μετά η συγκεκριμένη επιχείρηση με την καταβολή ενός ποσού, κεφαλαίου, να δίνει επιπλέον ρευστότητα.

Οροι από τους πιστωτές
Οι πιστωτές θα έχουν το δικαίωμα να βάζουν όρους στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Θα μπορούν να ζητούν την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, μέσα από περικοπή δαπανών, μειώσεις προσωπικού, ακόμη και μέσα από συγχωνεύσεις. Είναι δυνατόν να ζητούν και την αλλαγή του μάνατζμεντ. Για κάθε επιχείρηση, για κάθε κλάδο, σημειώνουν πηγές, θα αναζητείται ξεχωριστή λύση. Ανάλογα, δηλαδή με το προφίλ, το ύψος και την κατηγορία των οφειλών της. Έτσι, θα προτείνονται τρόποι διευθέτησης όπως η καταβολή των χρεών σε δόσεις, η διαγραφή τόκων υπερημερίας και προστίμων και η μείωση του επιτοκίου. Βέβαια, θα υπάρχει και η δυνατότητα της διαγραφής μέρους της οφειλής είτε προς τράπεζα είτε προς προμηθευτή ή ακόμη και στους δύο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτός που αναλαμβάνει το κόστος αποκτά το δικαίωμα να μπει μέτοχος στην εταιρεία.

Το σχέδιο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Πρόοδος

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ διαπίστωσε με ικανοποίηση την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και εξέφρασε προθυμία για συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων με ειδική αναφορά στη ρευστότητα, τον ανταγωνισμό, τα φορολογικά, τα ενεργειακά θέματα, την κινητοποίηση κεφαλαίων, τη φοροδιαφυγή, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την απλοποίηση των διαδικασιών, την καινοτομία, την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας, του ενεργειακού κόστους.

Συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας και να μειωθεί η ανεργία.Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι εξετάστηκε ευρύτητα θεμάτων που αφορούν την οικονομία και τον ΣΕΒ. «Από την πλευρά της κυβέρνησης η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος ώστε να ανεβεί από το 9% του ΑΕΠ στο 14% του ΑΕΠ», πρόσθεσε. «Η οικονομία δείχνει σημάδια ανάπτυξης που δίνουν αισιοδοξία για περισσότερες επενδύσεις. Το μήνυμα από τον ιδιωτικό τομέα είναι αισιόδοξο», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών έως το τέλος του έτους, κατά 1- 1,5% υπό την προϋπόθεση ότι και οι επιχειρήσεις θα είναι συνεπείς και θα υπάρχει ταμειακή ισορροπία στο σύστημα.

Από πλευράς του ΣΕΒ εκτός του Θ. Φέσσα, το παρών έδωσε το προεδρείο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Χ. Κυριαζής, καθώς και οι αντιπρόεδορι Ε. Μυτιληναίος, Θ. Παπαλεξόπουλος, Σ. Θεοδωρόπουλος, Ν. Καραμούζης και Ε. Βιδάλης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com