Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ασύρματη διασύνδεση των οικιακών συσκευών

Τα κινητά τηλέφωνα συνδέθηκαν στο Internet, το ίδιο και οι τηλεοράσεις και σταδιακά το ίδιο συμβαίνει με τα αυτοκίνητα.




Όμως, το μεγάλο στοίχημα, όπως όλα δείχνουν, είναι η διασύνδεση μεταξύ των οικιακών συσκευών, που αποτελεί ένα βασικό κομμάτι του αποκαλούμενου «Διαδικτύου των πραγμάτων» (Internet of Things). Και γι' αυτό ορισμένα από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών, με επικεφαλής τη Samsung και τη Google, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου ασύρματου πρωτοκόλλου διασύνδεσης, το οποίο αποκαλείται Thread.

Αυτή τη στιγμή, οι τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης για τις οικιακές συσκευές βασίζονται στο πρωτόκολλο 802.15.4, το οποίο έχει διάφορα προβλήματα. Τα κυριότερα είναι οι υψηλές απαιτήσεις σε κατανάλωση ενέργειας, με αποτέλεσμα να απαιτείται οι «έξυπνες» οικιακές συσκευές να είναι συνεχώς στην... πρίζα, αλλά και το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ενώ επιπλέον δεν υποστηρίζουν το IPv6, ήτοι το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται πλέον στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, με βάση τα υπάρχοντα πρότυπα οι «έξυπνες» οικιακές συσκευές θα πρέπει να είναι συνεχώς συνδεδεμένες σε ένα WiFi router ή κάποια φορητή συσκευή (π.χ. smartphone ή tablet) με αποτέλεσμα αν υπάρξει πρόβλημα στο ένα άκρο να «καταρρέει» και όλο το δίκτυο.

Χαμηλή κατανάλωση
Αυτά τα ζητήματα προσπαθεί να επιλύσει το Thread, ένα πρωτόκολλο που βασίζεται στο Internet Protocol (IP) και προσφέρει τη δυνατότητα για διασύνδεση οικιακών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και προϊόντων, όπως είναι οι αισθητήρες και τα ψυγεία, με την κατανάλωση ενέργειας να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, το Thread υποστηρίζει το IPv6, ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι για να συνδεθεί μία συσκευή στο τοπικό δίκτυο δεν χρειάζεται να έχει απευθείας σύνδεση με το WiFi router.

Αρκεί να έχει συνδεθεί με κάποια άλλη συσκευή που υποστηρίζει το Thread. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο που αποκαλείται mesh. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι σε όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν το Thread η διαδικασία σύνδεσης επιδιώκεται να είναι εξαιρετικά απλή. Επίσης, υπόσχεται υψηλό επίπεδο ασφάλειας με τους ιθύνοντες να κάνουν λόγο για ασφάλεια επιπέδου τραπεζικών συναλλαγών, ενώ προσθέτουν ότι το Thread μπορεί να εντοπίζει και να κλείνει «τρύπες» σε άλλα πρωτόκολλα ασύρματα επικοινωνιών που χρησιμοποιούνται μέσα σε ένα τοπικό δίκτυο!

Οι συμμετέχοντες
Το Thread είναι ένα πολύ νέο πρωτόκολλο, καθώς η επίσημη παρουσίαση του έγινε πριν από μερικές ημέρες. Προς το παρόν, στο Thread Group, όπως ονομάζεται η ένωση που έχει αναλάβει την προώθηση του πρωτοκόλλου, συμμετέχουν επτά εταιρείες. Η πιο γνωστή είναι η Samsung Electronics, ενώ η Nest Labs είναι μία εταιρεία που απέκτησε πρόσφατα η Google, όπερ σημαίνει ότι ο διαδικτυακός κολοσσός στηρίζει το Thread.

Επίσης, στην ένωση συμμετέχουν ακόμη εταιρείες όπως η Freescale και η ARM, οι οποίες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά τυγχάνουν να είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στον χώρο των επεξεργαστών για φορητές συσκευές. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί οι επτά εταιρείες (σ.σ. οι υπόλοιπες είναι η Yale Security, η Silicon Labs και η Big Ass Fans) να μοιάζουν λίγες σε αριθμό, αλλά έχουν αρκετό ειδικό βάρος για να προσελκύσουν και άλλους από τους μεγάλους «παίκτες».

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πάντως ότι ήδη υπάρχουν περίπου 250 συσκευές που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Επιπλέον, επειδή πρόκειται για ένα ανοικτής αρχιτεκτονικής πρωτόκολλο θεωρείται σχετικά απλή η διαδικασία αναβάθμισης πολλών ακόμη υπαρχόντων συσκευών προκειμένου να το υποστηρίξουν. Απλώς, πολλοί αναρωτιούνται αν πρόκειται για ένα ακόμη πρωτόκολλο ή αν τελικώς θα αποδειχθεί ως το «κλειδί», προκειμένου να γίνει εφικτή η διασύνδεση των οικιακών συσκευών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com