Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Αμερικανική... βοήθεια στο real estate

Διπλό πρόσωπο δείχνουν οι ξένοι επενδυτές για την ελληνική αγορά ακινήτων.




Από τη μια τα μεγάλα ξένα funds τα οποία έχουν μπει δυναμικά αγοράζοντας πακέτα μετοχών εταιρειών ή διεκδικώντας σημαντικά assets στον χώρο του τουρισμού κατά κύριο λόγο. Και από την άλλη οι «μικροί» επενδυτές που ενώ εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά εξοχικών κατοικιών, εντούτοις εμφανίζονται ακόμη επιφυλακτικοί ή περιμένουν νέα υποχώρηση τιμών. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό real estate μπορεί να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια το νέο? success story διότι οι αξίες των ακινήτων έχουν βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και γιατί τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα αναμένεται να υλοποιηθούν σημαντικά projects.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι επιθετικές κινήσεις που κάνουν μεγάλοι ξένοι παίκτες, κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και μεμονωμένες κινήσεις από Αραβες, Κινέζους και Ρώσους επενδυτές. Πολλοί εξ αυτών είναι σημαντικοί θεσμικοί επενδυτές που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα και περιμένουν την «ανάσταση» της ελληνικής αγοράς ακινήτων, αλλά και τα έργα υποδομών και τουρισμού που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας την επόμενη δεκαετία.
Αμερικανική... βοήθεια στο real estate

Σημαντική θεωρείται η είσοδος στην Ελλάδα της Blackstone, η οποία απέκτησε το 10% της Lamda Development με ένα συνολικό ποσό που ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ θα συμμετάσχει και στη δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, συνολικού ποσού 150 εκατ. ευρώ. Ο λόγος προφανής: Οι προοπτικές της ελληνικής εταιρείας η οποία ανέλαβε την ανάπτυξη του «Ελληνικού», μια επένδυση που θα ξεπεράσει στο σύνολό της τα 8 δισ. ευρώ και μπορεί να βάλει την Αθήνα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Μακροπρόθεσμοι επενδυτές
Για τους ίδιους λόγους μπήκε στη Lamda Development και το αμερικανικό TPG-Axon Mana-gement L.P., το οποίο έχει αποκτήσει το 7,88% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου με ποσό άνω των 16 εκατ. ευρώ. Επικεφαλής του fund ο ινδικής καταγωγής Dinakar Singh, ο οποίος επενδύει σε εταιρείες με μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Πριν από μερικές εβδομάδες την είσοδό της στην ελληνική αγορά ακινήτων έκανε η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Wellington Management Company η οποία πήρε 9,75 εκατ. μετοχές της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ στην τιμή των 8,75 ευρώ ανά μετοχή, αντί συνολικού ποσού 85,3 εκατ. ευρώ. Η Eurobank Properties, με ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο ακινήτων θεωρείται η πιο δυναμική επενδυτική εταιρεία του κλάδου, η οποία μπορεί να προσελκύσει κι άλλους ξένους παίκτες.

Την αρχή για την «επέλαση» στον κλάδο των εταιρειών που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο επαγγελματικών ακινήτων έκανε μέσω της Eurobank Properties το καναδικό fund Fairfax με 41%, ενώ ακολούθησε και το fund που έχει σημαντικό μερίδιο της εταιρείας.

Η ανανέωση του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα φέρνει κι άλλους «παίκτες» που σχεδιάζουν να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Σ' αυτή την κατεύθυνση η αμερικανική NCH Capital που επενδύει στην Κέρκυρα και στην έκταση στην Κασσιόπη την οποία απέκτησε για 99 χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ρωσική «απόβαση»
Μεγάλο τουριστικό project με αραβικά κεφάλαια θα είναι αυτό στον Αστέρα Βουλιαγμένης από την κοινοπραξία AGC Equity Partners, η οποία σχεδιάζει επενδύσεις που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Επένδυση πάνω από 80 εκατ. για την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου στην Καλαμάτα θα υλοποιήσει ο πολυτελής ξενοδοχειακός όμιλος Grace Hotels, ενώ ένα ακόμη διεθνές brand εισέρχεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για Nikki Beach Resort & Spa στο Πόρτο Χέλι, το οποίο ολοκληρώνεται από την Dolphin Capital Investors και θα βάλει για τα καλά την Ελλάδα στον παγκόσμιο ξενοδοχειακό χάρτη. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά βεβαίως τη βρετανική Loyalward Ltd, θυγατρική του βρετανικού ομίλου Minoan που θέλει να επενδύσει 267,7 εκατ. ευρώ για το τουριστικό συγκρότημα στην Κρήτη.

Τέλος, στο «μικροσκόπιο» έχει μπει η Ελλάδα και από Ρώσους, Κινέζους και Αράβες επενδυτές που πραγματοποιούν ραντεβού με θεσμικούς επενδυτές και «σκανάρουν» τις ευκαιρίες. Ειδικά στην περιοχή του Ιονίου, η απόκτηση του Σκορπιού από τον Ριμπολόβλεφ και της Οξιάς από τον Εμίρη του Κατάρ έχει ανοίξει μια νέα αγορά και πολύ σύντομα, λένε οι γνωρίζοντες, θα ανακοινωθούν σημαντικές εξαγορές και σχέδια για τουριστικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αραβικά κεφάλαια της τάξης των 180 δισ. ευρώ θα επενδυθούν τα επόμενα χρόνια στη διεθνή αγορά ακινήτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των στόχων που έχουν θέσει οι Αραβες.

Και μην ξεχνάμε φυσικά τη δυναμική είσοδο της York Capital, η οποία με 125 εκατ. ευρώ εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία ΑΕΕΑΠ, θυγατρική της Εθνικής η οποία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Με χαρτοφυλάκιο κοντά στο 1 δισ. ευρώ η Πανγαία έχει τεράστια δυναμική, εξ ου και η εμπλοκή της εταιρείας Invel Real Estate, η οποία κατέχει το 66% της εταιρείας. Ο κλάδος των ξενοδοχείων και των τουριστικών projects προσελκύει τους ξένους που βλέπουν μεγάλα κέρδη από την έκρηξη του ελληνικού τουρισμού.

Πρόσφατα η αμερικανική Oak-tree Capital Management προχώρησε σε συμμαχία με την Σάνη Α.Ε. και από κοινού απέκτησαν το Oceania Club στη Χαλκιδική αλλά και το «στοιχειωμένο» Gerakina Beach από την Εθνική, το οποίο θα το μετατρέψουν σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα. Επενδύσεις που μπορεί να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει στην Ελλάδα ο μεγάλος αμερικανικός όμιλος που τοποθετείται στα ακίνητα, η Hines Group.

Πρόκειται για έναν κολοσσό με χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ξεπερνά τα 25,2 δισ. δολάρια. Πρόσφατα μάλιστα η Τεχνική Ολυμπιακή επιβεβαίωσε τη φημολογία ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Hines για την πώληση του συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς. Στο τέλος του 2013, η Πειραιώς Real Estate είχε εκτιμήσει την αγοραία αξία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε 380 εκατ. ευρώ, ωστόσο, υπάρχει πάντα η εκκρεμότητα της άδειας για την κατασκευή πολυτελών εξοχικών κατοικιών.

Η Hines φέρεται να έχει χτυπήσει την πόρτα και της Pasal Development για την απόκτηση ποσοστού της επενδυτικής εταιρείας περιουσία Trastor ΑΕΕΑΠ.

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ
Η βίζα δεν έφερε την «άνοιξη»

Μπορεί η Ελλάδα να είναι πόλος έλξης για το «big money», ωστόσο, δεν πάει και τόσο καλά το πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε επενδυτές που θα διαθέσουν πάνω από 250.000 ευρώ για την απόκτηση ακινήτων. Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, οι άδειες παραμονής που χορηγήθηκαν από πέρυσι στο πλαίσιο της αγοράς κάποιου ακινήτου είναι ελάχιστες και σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν την αισιοδοξία που είχε γεννηθεί. Κι όλα αυτά τη στιγμή που στην ανταγωνιστική Πορτογαλία περιμένουν αγορές της τάξης του ενός δισ. ευρώ από τους λεγόμενους «κυνηγούς βίζας», αν και το πλαφόν για τη χορήγησή της είναι διπλάσιο από ό,τι στην Ελλάδα (500.000 ευρώ). Οι πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στην Ελλάδα και η έλλειψη ποιοτικού προϊόντος είναι οι βασικές αιτίες της αδυναμίας προσέλκυσης Ρώσων και Κινέζων κατά κύριο λόγο αγοραστών.

Εμπόδιο αποτελεί η πρόβλεψη για υποχρεωτική καταβολή όλου του ποσού για την απόκτηση του ακινήτου ώστε να χορηγηθεί η βίζα. Επίσης, δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι και με το άνοιγμα λογαριασμών σε ελληνικές τράπεζες από ξένους υπηκόους. Την ίδια στιγμή, το προϊόν που προσφέρεται κρίνεται ανεπαρκές κυρίως για τους Κινέζους, οι οποίοι βάζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όπως π.χ. να βρίσκονται όλοι οι επενδυτές μαζί (κάτι σαν China Town). Να δημιουργηθούν δηλαδή οικισμοί Κινέζων κατά προτίμηση σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com