Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: «Παράθυρο» για έκπτωση 20% στα κενά ακίνητα - Τι φόρο θα πληρώσετε μετά τις αλλαγές - Κερδισμένοι και χαμένοι

Καμία έκπτωση στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση με τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή, αν και κυβερνητικές πηγές λένε ότι υπάρχει σχέδιο για έκπτωση 20% το οποίο θα τεθεί όμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.




Συγκεριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να κατατεθεί τροπολογία πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, η οποία θα προβλέπει τελικά έκπτωση 20% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και θα έχει κόστος 50 εκατ. ευρώ αντί για 100 εκατ. ευρώ.

Πάντως στις αλλαγές που «κλείδωσαν» στην χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη δεν υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση φόρου στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την έκπτωση στα κενά ακίνητα «μπλόκαρε» η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που διαπίστωσε ότι το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας ευνοϊκής ρύθμισης, την οποία πρότειναν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ και ανατρέπει πλήρως τις προβλέψεις για τα έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν από το νέο φόρο ακινήτων. Επιπλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι είναι αδύνατο να διασταυρωθούν μέσω του συστήματος Taxisnet τα στοιχεία των δηλώσεων Ε9 και Ε2 ώστε να εντοπιστούν ποια από τα δηλωθέντα κτίσματα στο Ε9 είναι κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα και να επανυπολογιστεί γι' αυτά ο φόρος μειωμένος κατά 25% - 30%, όπως είχαν ζητήσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Τα «μπαλώματα» που αποφάσισε η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ προβλέπουν μείωση φόρου ακόμη και πάνω από 50% για τα οικόπεδα εντός σχεδίου που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς, εξόφληση του φόρου σε 6 μηνιαίες δόσεις, κατάργηση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για όσους δικαιούνται απαλλαγές από το φόρο, απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών σε περισσότερους οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Οι παρεμβάσεις στο φόρο ακινήτων είναι περιορισμένες λόγω των εισπρακτικών αναγκών και στόχων που έχουν τεθεί ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει:

1 Οικόπεδα εντός σχεδίου σε 4.000 οικισμούς: Για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς της χώρας όπου δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών τιμών και όπου ελήφθησαν υπόψη εξωπραγματικές αντικειμενικές τιμές όμορων περιοχών, με συνέπεια ο φόρος να εκτοξευθεί στα ύψη, οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα επανυπολογισθούν από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις σημαντικά πιο χαμηλές τιμές που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό, θα ισχύουν για τις περιπτώσεις όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις περσινές και στις φετινές τιμές, ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για τον φορολογούμενο. Με τη ρύθμιση αυτή, αναμένεται να «ξεφουσκώσει» το ποσό του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

2 Ευπαθείς οικονομικά ομάδες: Απλουστεύονται οι διαδικασίες χορήγησης των απαλλαγών στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες, όπως οι άποροι, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Γι' αυτές τις κατηγορίες ιδιοκτητών οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι, τελικά, μόνο δύο: το ύψος του ετησίου οικογενειακού εισοδήματος και το άθροισμα των τετραγωνικών μέτρων των κτισμάτων που κατέχει η οικογένεια. Κι αυτό διότι καταργείται πλήρως η τρίτη προϋπόθεση που προέβλεπε ο νόμος περί μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων αρρύθμιστων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, για τους ανάπηρους με ποσοστό 80% ή περισσότερο δεν θα χρειάζονται νέα πιστοποιητικά, αλλά θα αρκεί η ηλεκτρονική υποβολή αυτών που ήδη υπάρχουν στις φορολογικές αρχές.

Με βάση τα νέα δεδομένα, οι προϋποθέσεις για τη μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α είναι πλέον οι εξής:

Για τους φτωχούς φορολογούμενους:

α) Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

β) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ + 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τις οικογένειες με ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω:

α) Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

β) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ + 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Στις περιπτώσεις τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, ενώ για τους υπόλοιπους με χαμηλό εισόδημα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 50%.

3 Αυτόματα, από το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, θα προσδιορίζονται οι φορολογούμενοι που απαλλάσσονται, μερικώς ή ολικώς, από τον ΕΝΦΙΑ. Δεν θα απαιτείται, δηλαδή, η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους δικαιούχους. Αυτό διευκρίνιζαν παράγοντες του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι ο αυτόματος προσδιορισμός θα ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων των απαλλαγών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως, π.χ. στις περιπτώσεις δεσμευμένων ακινήτων.

4 Δόσεις: Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις οι οποίες θα εκτείνονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς να επηρεάσουν καθόλου την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο φόρος που θα βεβαιωθεί με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ότι θα είναι κοντά στα 3,2 δισ. ευρώ.

5 Διατηρητέα - δεσμευμένα: Απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα.

6 Κεφαλλονιά: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για έναν ολόκληρο χρόνο ολόκληρης της Κεφαλλονιάς η οποία επλήγη από τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγων παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων κ.λπ.).

7 Διορθώσεις στο Ε9: Το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις όπως για τα ημιτελή ακίνητα προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου 60% και για τον επιμερισμό της επιβάρυνσης μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει και νέο ενημερωτικό εγχειρίδιο, ώστε οι ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν σωστά όλα τα πεδία του Ε9 και να έχουν την έκπτωση που δικαιούνται, αφού προηγουμένως διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τα οποία επηρεάζουν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και μεταξύ άλλων αφορούν σε ημιτελή κτίσματα, σε εμπράγματα δικαιώματα (επικαρπωτές, συγκυριότητα), στα χαρακτηριστικά των κτισμάτων, όπως προσόψεις, όροφος, δικαίωμα υψούν.

Παραδείγματα με διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ

1ο Οικόπεδο επιφάνειας 1 στρέμματος σε ορεινό οικισμού της Ηπείρου. Με την αρχική εκκαθάριση ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε σε 150 ευρώ. Με βάση τις νέες τιμές που θα χρησιμοποιηθούν ο φόρος θα μειωθεί στα 6 ευρώ.

2ο Οικόπεδο επιφάνειας 1 στρέμματος σε απομακρυσμένο οικισμό του νομού Αχαίας. Με την αρχική εκκαθάριση ο φόρος υπολογίστηκε σε 200 ευρώ ενώ με την εφαρμογή των χαμηλότερων τιμών που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι για τον υπολογισμό του ΦΑΠ ο φόρος περιορίζεται στα 23 ευρώ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com