Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

«Μαύρη» εργασία: Τέλος το «κάρφωμα» των επιθεωρητών εργασίας στη «Διαύγεια» - Δεν θα προαναγγέλλονται πλέον οι έλεγχοι

Τερματίζεται η προαναγγελία στη “Διαύγεια”, μια ημέρα...πριν από τις μετακινήσεις των επιθεωρητών εργασίας, των προγραμματισμένων ελέγχων για τον εντοπισμό ανασφάλιστα απασχολούμενων στις διάφορες περιοχές της χώρας.




Με εντολή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και σχετική απόφαση που εκδόθηκε, μπαίνει τέλος στην πρακτική αυτή που ακολουθείτο επί μια 5ετία για δημοσιονομικούς λόγους (υποχρέωση ανάρτησης στη “Διαύγεια” των αποφάσεων ανάληψης δαπάνης για μετακινήσεις εκτός έδρας). Σύμφωνα με την απόφαση, “σε καμία περίπτωση δεν θα αναφέρεται, στο εξής, ο τόπος προορισμού των επιθεωρητών εργασίας για να ελέγξουν τόσο την αδήλωτη εργασία όσο και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας”. Με την απόφαση αυτή “κλείνει” η ηλεκτρονική “τρύπα” στους ελέγχους και παύει να υπάρχει, μέσω της “Διαύγειας” η δυνατότητα πληροφόρησης και προετοιμασίας των εργοδοτών για τα κλιμάκια των ελεγκτών που πρόκειται να τους “επισκεφτούν” (στη “Διαύγεια” παρέχονταν πλήρη στοιχεία για τον τόπο και τη διάρκεια των ελέγχων, το ονοματεπώνυμο του επιθεωρητή εργασίας ακόμη και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με το οποίο θα κινηθεί ενώ ως “ενδιάμεσο” μέτρο άμεσης εφαρμογής αποφασίστηκε οι σχετικές αναρτήσεις να γίνονται την...επόμενη του προγραμματισμένου ελέγχου).

Στοχευμένοι έλεγχοι

Με δεδομένη την ανάγκη ενίσχυσης των (μειωμένων) εσόδων των Ταμείων μέσα και από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και το ΣΕΠΕ έχουν αποφασίσει να συνεχιστούν έως το τέλος του χρόνου με την ίδια ένταση οι στοχευμένοι έλεγχοι σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που, με βάση τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας. Δηλαδή στα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια -ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), στα βιοτεχνικά πάρκα και στις βιομηχανικές ζώνες, σε κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (security) και σε επιχειρήσεις φασόν. Ελεγχοι θα γίνονται, επίσης, κατόπιν καταγγελιών καθώς και σε περιοχές όπου το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” δείχνει απότομες αποκλίσεις στις προσλήψεις και τις απολύσεις. Το ίδιο σύστημα αποκάλυψε ότι σε όσες περιοχές γίνονται έλεγχοι, παρατηρείται “κύμα” προσλήψεων υπό το φόβο της επιβολής του αυξημένου προστίμου των 10.550 ευρώ, που, όμως, υποχωρεί μετά την αναχώρηση των επιθεωρητών εργασίας.

Το στοίχημα

Εσοδα κοντά στο 1 δις ευρώ έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει έως το 2016, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το υπουργείο Εργασίας μέσα από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής η οποία, με βάση τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ “κινείται” φέτος από 24% έως 35% (ανάλογα με την εποχικότητα και την ένταση των ελέγχων) έναντι 30% – 40% που ήταν το 2013. Παράλληλα με τους ελέγχους, το ΙΚΑ αξιοποιεί, πλέον, τα πληροφοριακά συστήματα και πραγματοποιεί εκτεταμένες διασταυρώσεις στις υποβαλλόμενες, κάθε μήνα, Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις προκειμένου να εντοπίσει τα “κυκλώματα” εισφοροαποφυγής και “εικονικών” ασφαλίσεων που στερούν πολύτιμα έσοδα από το Ταμείο και, ταυτόχρονα, ακυρώνουν δικαιώματα παροχών και συντάξεων για τους εργαζόμενους. Το ΙΚΑ έχει υπολογίσει να εισπράξει, στην τριετία, συνολικά έξτρα έσοδα 286 εκατ ευρώ από τους ελέγχους αυτούς.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com