Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Εκτός ΕΤΕΑ το Επικουρικό Ταμείο των αστυνομικών - δυνατότητα μετατροπής του σε Ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης

"Παράθυρο" για τη μετατροπή του επικουρικού ταμείου των αστυνομικών και πυροσβεστών (ΤΕΑΠΑΣΑ) σε αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης - ΝΠΙΔ και, τελικώς, τη μη υποχρεωτική υπαγωγή του στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), εφόσον το αποφασίσουν οι οργανώσεις τους, "ανοίγει"προσθήκη της τελευταίας στιγμής που συμπεριλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης στο πολυνομοσχέδιο.




Η νέα διάταξη αποφασίστηκε να προωθηθεί κατ´ αντιστοιχία της ίδιας δυνατότητας που δίνεται για το εφάπαξ των ενστόλων και προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις των αστυνομικών οι οποίοι για να αποφύγουν τις γενικές μειώσεις των επικουρικών συντάξεων (με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) ήταν αντίθετοι στην ενοποίηση του ΤΕΑΠΑΣΑ με το ΕΤΕΑ.

7 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ

Η λειτουργία του ΤΕΑΠΑΣΑ με τη μορφή ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης (προκαθορισμένων εισφορών όχι όμως και παροχών) δεν αναιρεί, ωστόσο, την υποχρέωση διασφάλισης της βιωσιμότητας μέσω περικοπών των συντάξεων ή αυξήσεων εισφορών ύστερα από αναλογιστικές μελέτες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, μολονότι το Ταμείο διαθέτει αποθεματικά 198 εκατ ευρώ, "αντέχει"μόνο για 7 χρόνια καθώς η σχέση ασφαλισμένων και συνταξιούχων είναι χαμηλή και φθίνουσα (έχει 60.000 εν ενέργεια και 50.000 συνταξιούχους) ενώ τα έσοδα υπολείπονται κάθε μήνα των δαπανών για την καταβολή των παροχών.

Ολόκληρη η τροπολογία έχει ως εξής:

Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 221 του νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» προστίθεται πέμπτο εδάφιο ως ακολούθως:

«Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (T.E.A.Π.Ι.Ε.Ν.) δύνανται, μέχρι 31-12-2014, μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, να μετατρέπονται αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) υποχρεωτικής ασφάλισης κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του ν. 3029/2002 (Α` 160), μη εφαρμοζομένων στην περίπτωση αυτή των ανωτέρω εδαφίων της παρούσας παραγράφου.»


 
website counter
friend finderplentyoffish.com