Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Το πτωχευτικό δίκαιο εμποδίζει την εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων

Στον παρωχημένο πτωχευτικό κώδικα εντοπίζει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Wall Street Journal την αδυναμία αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των προβληματικών επιχειρήσεων της χώρας μας.




Το δημοσίευμα φέρνει ως παράδειγμα τον “Νηρέα”, ο οποίος όπως λένε οι συντάκτες του αδυνατεί να ανακάμψει εξαιτίας των εμποδίων που υψώνουν οι πτωχευτικοί νόμοι. Οι ίδιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι αυτοί ευθύνονται και για την αδυναμία των τραπεζών να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα της εταιρείας, είτε προσφέροντας σανίδα σωτηρίας είτε βάζοντας λουκέτο, χωρίς τη συγκατάθεσή των μετόχων της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο βασικός μέτοχος του Νηρέας, Αριστείδης Μπελλές, ο οποίος κατέχει το 22% του μετοχικού κεφαλαίου, αρνείται να παραχωρήσει τον έλεγχο της εταιρείας, και ταυτόχρονα είναι αντίθετος σε πρόταση για τη μετοχοποίηση των χρεών της από τις πιστώτριες τράπεζες. Παράλληλα, εμφανίζεται να απορρίπτει σχέδιο για τη συγχώνευση του Νηρέα με την Σελόντα και την Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες που αποτελούν βασικούς ανταγωνιστές της και το οποίο εκτιμάται ότι θα συνέβαλε όχι μόνο στην εξυγίανση αλλά και στην ισχυροποίηση της παρουσίας της. Επιπλέον, ο κ. Μπελλές φέρεται να μην είναι διατεθειμένος να βάλει περισσότερα κεφάλαια στην εταιρεία του, παρά τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.

“Οι τράπεζες θέλουν να βοηθήσουν και να χρηματοδοτήσουν τον Νηρέα, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν τον έλεγχο της διοίκησης”, τονίζει στην WSJ στέλεχος που πρόσκεινται στη διοίκηση και προσθέτει πως “οι μέτοχοι δεν θα συμφωνήσουν. Προτιμούν να περιμένουν, ευελπιστώντας ότι κάτι θα γίνει, το οποίο θα βελτιώσει τις προοπτικές της εταιρείας”.

Έρχεται νέο πτωχευτικό δίκαιο

Ο Νηρέας, σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα, δεν είναι η μονάδικη περίπτωση. Πρόσφατη έρευνα της PricewaterhouseCoopers αναφέρεται σε 650 ανάλογες περίπτωσεις εταιρειών-ζόμπι -όπως της αποκαλεί-, οι οποίες βαρύνονται με υπερόγκο δανεισμό δισεκατομμυρίων ευρώ, τον οποίον και αδυνατούν να αποπληρώσουν. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες αυτές, δεν έχουν καταφέρει να αναδιαρθρωθούν κυρίως λόγω των παρωχημένων νόμων που διέπουν τις πτωχεύσεις στη χώρα μας. “Κανονική πτώχευση στην Ελλάδα δεν υφίσταται”, επισημαίνει στην WSJ ο Στάθης Ποταμίτης, δικηγόρος που ειδικεύεται στις πτωχεύσεις. “Εάν είχαμε πιο αποτελεσματικούς νόμους, λίγο λιγότερες από τις μισές εκρεμής υποθέσεις αναδιαρθρώσεων θα είχαν επιλυθεί έως τώρα. Απεναντίας, τίποτα δεν προχωρά με αποτέλεσμα η αξία των εταιρειών αυτών να χάνεται με την πάροδο του χρόνου”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να βρει λύση στα προβλήματα αυτά, μέσα από την υιοθέτηση ενός νέου πτωχευτικού νόμου, ο οποίος αναμένεται να γνωστοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com