Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Επίσημη «πρώτη» για το κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης

Ο συντονισμός των δράσεων και των πόρων όλων των υπουργείων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και η λήψη νέων μέτρων για τη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας από το... φθινόπωρο και μετά -με τη λήξη της λειτουργίας εποχικών επιχειρήσεων- και σε συνάρτηση με την αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τίθεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής.




Αυτό σηματοδοτεί η απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να συγκαλέσει το κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης την 1η Σεπτεμβρίου, πριν δηλαδή από την προγραμματισμένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι και την καθιερωμένη εξαγγελία, αργότερα στη ΔΕΘ, της πολιτικής η οποία θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

Παρόντες στην επίσημη «πρώτη» του κυβερνητικού συμβουλίου θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης -μαζί με τους υφυπουργούς Β. Κεγκέρογλου, Γ. Πλακιωτάκη, Α. Μπέζα- και οι υπουργοί όλων των παραγωγικών υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου) οι οποίοι καλούνται να «συμπράξουν» στη χάραξη και την εφαρμογή των μέτρων. Ηδη, για την προετοιμασία των εισηγήσεων που θα υποβληθούν βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συλλογής και τεκμηρίωσης προτάσεων από ειδική ομάδα υπό τη γ.γ του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη.
Επίσημη «πρώτη» για το κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Το «στοίχημα» για την κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει ο Γιάννης Βρούτσης, είναι «να υπάρξει στη φάση της ανάκαμψης ένα ορατό και μετρήσιμο κοινωνικό μέρισμα απασχόλησης» και να αποτραπεί ο κίνδυνος της «άνεργης ανάπτυξης» που πολλοί - ανάμεσά τους και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ - εκτιμούν ότι «ελλοχεύει» καθώς η ανεργία, μετά τη μεγάλη αύξηση στα χρόνια της ύφεσης, έχει σταθεροποιηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και είναι αμφίβολο αν μπορεί να μειωθεί δραστικά.

Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ προβλέπει, σχετικά, ότι το ποσοστό της ανεργίας (ήδη στο 27,2% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) δεν πρόκειται να «πέσει» κάτω από το 22% - 23% (δηλαδή κάτω από 1.150.000 άτομα) έως το... 2020.

Και ότι τα επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία εφαρμόζονται «μόνο προσωρινή απασχόληση μπορούν να δώσουν περιορίζοντας, συγκυριακά, τον αριθμό και τα ποσοστά των ανέργων».

Σύμφωνα, πάντως, με τα τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν μειωθεί κατά 99.017 (και σε ποσοστό κατά 9,3%) από τις αρχές του 2014 και η μείωση αυτή προέρχεται όχι μόνο από την εφαρμογή των επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ αλλά και από την αύξηση των θέσεων μισθωτής εργασίας (η «Εργάνη» καταγράφει θετικά ισοζύγια απασχόλησης στο επτάμηνο).

«Τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά, ταυτόχρονα μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα για την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας», απαντούν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα φέρει η σύμπραξη όλων των υπουργείων και η λήψη και άλλων μέτρων σε αυτή την κατεύθυνση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com